utorak, 14. jul 1998.

POSLE POSETE ALBANIJI NEMACKI SEF DIPLOMATIJE POSTAO PREDMET ZANIMANJA PSIHOANALITICARA

Poljubac za Klausa Kinkela

Fotografaija iz Bajram Kurija na kojoj izbeglica sa Kosova ljubi Kinkela u ruku izazvala bruna reagovanja u nemackoj stampi

Snezana Bogavac
dopisnik “Nase Borbe" iz Bona

Nemacki ministar inostranih poslova Klaus Kinkel iznenada je, posle posete Albaniji krajem prosle sedmice, postao predmet zanimanja psihoanaliticara. Vise nemackih dnevnika na naslovnim stranicama objavljuju fotografiju nacinjenu u Bajram Kuriju, u severnoj Albaniji, gde je Kinkel “na licu mesta hteo da vidi kako zive izbeglice sa Kosova". Slika prikazuje jednog starca, izbeglicu sa Kosova, kako u ruku ljubi ministra Kinkela, dodirujuci pri tome citavim lice, i nosem, pruzenu mu saku. Pored njega je nemacki sef diplomatije koji se od izbeglice malo udaljio, ali ga posmatra nasmejano, ozarenog lica. Liberalni dnevnik “Zidojce cajtung" juce objavljuje tekst posvecen fotografiji iz Bajram Kurija pod naslovom “Kinkel i poljubac - dah albanskog apsolutizma za ministra inostranih poslova." List podseca da je nemacki sef diplomatije kod kuce cesto predmet zajedljivih i ironicnih komentara nemacke stampe. Jer, Kinkel se ne retko predstavlja kao marioneta, kao “puki sluzbenik nemacke vlade", dok se prava spoljna politika Nemacke vodi zapravo iz ureda saveznog kancelara Helmuta Kola. “Albanac na slici je izbeglica. Za sada mozda i ne moze da se vrati kuci. Zato bi najradije u Nemacku. To, i samo to, je on zeleo da kaze Kinkelu.

Ali, problem nije ovaj ponizni starac. Problem je Kinkel. On poniznost ne samo da prihvata vec i uziva u njoj. On se smesi milostivo kao kralj. Vetric apsolutizma pirka sa albanskih brda. Dakle, Kinkel je morao tako daleko da leti, da bi bio slavljen," pise “Ziddojce cajtung".

List je pozvao i psihoanaliticara Falka Bergera sa Instituta “Zigmund Frojd" iz Frankfurta. Berger fotografiju uporedjuje sa slikama napravljenim pre mnogo godina za vreme boravka iranskog saha Reze Pahlavija Berlinu. Slike prikazuju vladara i njegove podanike koji mu ljube noge. “Svakome se dopada kada dodje rob i ljubi mu stopala," ironicno komentarise Berger. “Ali, onaj ko povija ledja, pokazuje da nekad moze i da se uspravi," kaze on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /