utorak, 14. jul 1998.

OBELEZEN TRINAESTI JUL, DAN USTANKA U CRNOJ GORI

Pocetak masovnog otpora fasizmu u Jugoslaviji

Na trinaestojulskoj svecanosti crnogorski premiejr Filip Vujanovic pozvao sve kreativne snage da se ukljuce u izgradnju moderne i u svetu vrednovane Crne Gor i Jugoslavije

Virpazar.- U Virpazaru, gde je 1941. godine pukla prva ustanicka puska u Crnoj Gori, juce je svecano obiljezen Trinaesti jul, dan ustanka crnogorskog naroda. Pored vise hiljada gradjana iz Crmnice i okoline, svecanosti je prisustvovao i Milo Djukanovic, predsjednik Republike Crne Gore, kao i delegacije SUBNOR- a Jugoslavije i Srbije. Djukanovic je prethodno polozio vijenac na spomenik partizanu - borcu na Gorici.

Predsjednik Vlade Crne Gore Filip Vujanovic rekao je da je trinaestojulski ustanak (ne navodeci njegove organizatore) “sa svojim blistavim pobjedama oznacio pocetak masovne i organizovane borbe jugoslovenskih naroda protiv fasizma", tako da se “s ponosom moze kazati da trinaestojulskim ustanicima pripada pocasno mjesto u oslobodilackoj borbi jugoslvoenskih naroda u Drugom svjetskom ratu".

“Obiljezavajuci ovaj veliki dan, mi ujedno izrazavamo nasu iskrenu zelju i nase cvrsto opredjeljenje da se sukobi medju narodima i drzavama ne rjesavaju ognjem i macem, da zauvijek umuknu mocna oruzja, da prestanu ratovi i pustodjenja i masovna stradanja, progoni i patnje neduznih" - rekao je crnogorski premijer. On je “sve kreativne snage pozvao da se ukljuce u zgradnju moderne i u svijetu vrednovane i postovane Crne Gore i Jugoslavije". Trenutak je, prema njegovom misljenju, i “nasusna potrba da se sve dobronamjerne i drustvene i politicke snage u inteesuopsteg dobra odreknu praznih politikantskih i propagandistickih sukoba" i da se “zajednicki energija usmjeri na dobrobit zemlje, njenih naroda i svih gradjana".

Na skupu je ispred SUBNOR-a Jugoslavije govorio Nedjeljko Zoric. On je raspadanje bivse Jugoslavije ocijenio kao poraz boraca u Drugom svjetskom ratu. “Agresivni nacionalizam je porusio mostove koje smo mi bili uspostavili. prolivena je krv medju bracom i susjedima" - rekao je Zoric, konstatujuci da borci tome nimalo nijesu doprinijeli. Prema njegovom misljenju, u situaciji kada “na ovim nasim prostorima istorija jos uvijek nije postala uciteljicom zivota", uzaludno je “plakati nad razorenim organizmom". Stoga, naglasio je Zoric, treba sve snage angazovati na slamanje “permanentne krize u kojoj se drustvo nalazi".

B. I. M.

“Bulatovicevci" odrzali paralelni skup

Pristalice i simpatizeri Socijalisticke narodne partije odrzali su na Marezi, kod Podgorice, poseban skup posvecen trinaestojulskom ustanku. Svecanosti su prisustvovali Srdja Bozovic, potpredsjednik SNP-a i Zoran Knezevic, ministar pravde u saveznoj Vladi. Uspomene na ustanicke dane iz 1941. godine evocirao je Branko Milic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /