utorak, 14. jul 1998.

SAOPSTENJE KOORDINACIONOG VECA STUDENTSKIH UNIJA

Novi dekani “ubijaju" univerzitet

Cim je stupio na vlat dekan Filoloskog fakulteta “upozorio" kolege da se treba bojati “pete kolone"

Beograd. - Govorili su da je Zakon o univerzitetu uradjen po najvisim svetskim standardima, da studenti imaju svoje predstavnike u Upravnim odborima, da nema vise politike na univerzitetu, a nema razloga da se protestuje. Umesto toga proterivanje politike sa univerziteta sprovode nametnuti dekani i clanovi upravnih odbora, svi clanovi partija crveno-crne koalicije. Ispostovani su samo najvisi svetski standardi partijske discipline, ocenjuje Koordinaciono vece Studentskih unija (KVSU).

Najdrasticniji primeri su na Filoloskom i Elektrotehnickom fakultetu, navodi se u saopstenju. Zato, Koordinaciono vece ostro osudjuje poslednje istupe nametnutog dekana Filoloskog fakulteta u Beogradu Radmila Marojevica. Cim je stupio na vlast, dekan Filoloskog fakulteta najavio je da se moramo paziti “pete kolone", bespogovorno ustvrdio da je demokratija za koju se slobodna akademska javnost zalaze zapravo okupacija, da bi zatim u najgorem izolacionalistickom maniru, nedostojno profesoru univerziteta, porucio da se novim Zakonom o univerzitetu nasoj nauci vraca srpski nacionalni karakter. Marojevic konacno zavrsava svoju samovolju na naucnom polju, gde nagovestava da nema potrebe za proucavanjem hrvatske knjizevnosti, jer se “hrvatska knjizevnost moze smatrati knjizevnoscu katolickih Srba", a za ostavku profesora Ranka Bugarskog, jednog od najuglednijih profesora Filoloskog fakulteta, Marojevic kaze da nije veliki gubitak za fakultet.

Na Elektrotehnickom fakultetu, profesor Vlada Teodosic je “oslobodio svih prava i duznosti" Slavoljuba Marjanovica - Caju, jednog od najuglendijih profesora tog fakulteta.

Samovolja i bahatost ova dva “dekana" teraju i ostale ugledne profesore i strucnjake da razmisljaju o ostavci, jer je naucni i nastavni rad je nemoguc u stalnom strahu da li ce sutra ili prekosutra i oni doci na re. Ovo ubijanje univerziteta koje sprovodi vlast u Srbiji pokazace svoje pogubne posledice tek kada u narednim decenijama dodjemo u situaciju da cemo ponovo morati da skolujemo svoje strucnjake u inostranstvu kako bi postojao neko ko ce moci da poducava i nase studente, receno je izmedju ostalog u saopstenju KVSU.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /