utorak, 14. jul 1998.

DA LI CE RATKO KRSMANOVIC POSTATI SEKRETAR DIREKCIJE JUL

“Otpisani" u milosti direktorke

Iz SK - POJ Ratko Krsmanovic otisao “iz licnih razloga" i kao “vojn ik partije" ceka prvi kongres JUL

Beograd. - U vrhu Jugoslvenske levice moglo bi, prema nekim informacijama uskoro da usledi kadrovsko osvezenje i to,za javnost, neocekivanom kombinacijom. Da li ce Ratko Krsmanovic postati novi sekretar, kako se nezvanicno moze cuti, odgovor ce verovatno uslediti sledece sedmice kada se u “Sava" centru odrzava Prvi kongres JUL-a.

Od kraja prosle sedmice Krsmanovic nije vise predsednik Jugoslovenskih komunista, organizacije koja je vazila za utemeljivaca JUL-a ali pod imenom Savez komunista - pokret za Jugoslaviju.Otisao je pod formulacijom - “licni razlog" - koja se koristi kada bivsi zeli da kaze da je politicki nezadovoljan ali to ne moze jasno i da obrazlozi.

Istovrmeno se moglo cuti iz upucenih krugova da Krsmanovic nije “upokojen" vec se vinuo u samu orbitu politike. Sam pak nije novinarima rastumacio sta se tacno zbiva. Uprkos takve njegove cutnje ima osnova da se veruje kako je u milosti predsednice Direkcije Mire Markovic, cija je rec ocito odlucujuca u slicnim prilikama.

Tako je prilog iz Kragujevca sa Krsmanovicem u glavnoj ulozi objavljen u udarnom dnevniku drzavne televizije samo dan nakon sto je demisionirao iz svoje organizacije, sto je uobicajen znak da se na nekog racuna. Inace, mesto generalnog sekretara JUL-a ostalo je upraznjeno ubistvom Zorana Todorovica, mada se cuje da bi sadasnja sekretarska funkcija ipak bila sa nesto manjim ovlascenjima od onih koje je ranije nisilo mesto genseka.

Prema onom sto se govorilo u krugovima JUL-a, Krsmanovic je pre bio vidjen za odlazak jer je dobrim delom “zasluzan" za lose izborne kampanje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Koliko je poznato, on sam je do skoro prizeljkivao da ode na neko diplomatsko mesto ili, u losijem slucaju, da bude predavac na Fakultetu politickih nauka.Medjutim, Krsmanovic ima izgleda kvalitet koji ga preporucuje jer, kazu upuceni, je tipicni “vojnik partije" od kojeg se moze ocekivati da instrukcije izvrsava bez pogovora.

Spekulacije oko Krsmanovica sadrze i jedan neuobicajen “detalj". Naime on ne pripada grupi ljudi iz koje se ocekivao naslednik ubijenog Todorovica i za koju vazi da je finansijski i partijski izuzetno jaka. Javnost je pre ocekivala da tu vidi Milovana Bojica, Ivana Markovica, Srdjana Smiljkovica.

Znaci li to da Krsmanovic dolazi kao privremeno resenje, ili pak sa nekim specijalnim zadatkom u JUL? U svakom slucaju Krsmanovic ce imati prilike da dokaze kako pliva medju “ajkulama", a mozda i da li je njegov uspon istovremeno i neciji pad. Inace, moze se cuti i da poznate licnosti iz vrha JUL-a ne zele mesto sekretara jer je politicki rizicno po biznis kome su dali prioritet.

N.P. - N.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /