utorak, 14. jul 1998.

EFEKTI POLUVEKOVNE VLADAVINE CRVENOG TOTALITARIZMA

Duhovni evnusi cuvaju sistem

Ilija Radulovic

Na ovom prostoru ne postoje potrebni uslovi za postojanje tzv. demokratske opozicije, jer je crveni totalitarizam u vreme svoje poluvekovne vladavine unistio duhovnu elitu. Jedan deo je fizicki likvidiran, a drugi deo je duhovno kastriran.

Duhovna elita predstavlja duhovnu Arhimedovu tacku oslonca jednog naroda i ako drustvo nema to srediste prinudjeno je da zivi prema pukim refleksijama.

Iz tih razloga kod nas nema a) brahmanske elite ili duhovne elite, b) niti religioznog osecanja, jer postoji paganska ostrascenost i poganost, c) niti bitisanja i d) nema politicke alternative. Ako je to tako, a jeste, onda je Filist jaci od Platona, Imanje je jace od Logosa, Telo je jace od Duha, Prokrust je jaci od Prometeja, Hedone je jaci od Bica, Mrznja je jaca od ljubavi, Licno Dobro je jace od Opsteg Dobra.

Oseca se zadah lazi, nasilja, korupcije, Irodskog bezakonja i Irodijadinog besa. Kriminalni tipovi i ludjaci stupaju na celo gomila, laju u nebo vapijuce gluposti, a svetina trckara za njima kao za andjelima cuvarima, dok lude nose zastave.

Kriminalni tipovi i ludjaci stupaju na celo gomila, laju u nebo vapijuce gluposti, a svetina trckara za njima kao za andjelima cuvarima, dok lude nose zastave

Ova krlezijanska freska svetli kao istinita i sada, kao i pre sedamdeset godina, kada je izradjena. Pobedio je, ocigledno je pobedio - kako bi to rekao F. M. Dostojevski - kriminalac Fedjka! Fedjke ne osnivaju politicke partije nego privatne politicke firme!

Ove firme, politicke firme igraju ulogu navodnog postojanja politickog pluralizma i visestranackog zivota u Srbiji, mada su to isturena odeljenja ove Vlasti!

To je politicka prevara!

Prevara je nacin zivota u ovom vremenu, koje se oznacava kao “krajnja faza kaljuge". Ona dominira u privredi, u Akademiji nauka, u Crkvi, u Advokaturi, u Udruzenju knjizevnika i u politici. Prevara se ocarila kao nacin zivota!

Postojece parlamentarne stranke su politicki prevaranti, jer su kao privatne politicke firme deo vladajuce politicke nomenklature. Ova ocena proizlazi iz podatka da su dve tzv. opozicione stranke ostvarile na poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji 127 poslanika (SRS - 82, SPO - 45), pa su nesmetano, ipak, dozvolili SPS da sa svojih 110 poslanika ima predsednika Narodne skupstine Republike Srbije, predsednika vlade i predsednika Republike Srbije. Ove dve stranke su mogle da izmene izborne zakone i predsednicki kandidat SPS bi sigurno izgubio na predsednickim izborima u Srbiji.

Prevara je nacin zivota u ovom vremenu, koje se oznacava kao "krajnja faza kaljuge". Ona dominira u privredi, u Akademiji nauka, u Crkvi, u Advokaturi, u Udruzenju knjizevnika i u politici. Prevara se ocarila kao nacin zivota!

Privatne politicke firme zloupotrebljavaju najvise nacionalne svetinje jednog povelikog dela izbornog korpusa u Srbiji i predstavljaju se kao borci za nacionalne interese, mada se de facto bore samo da se na ovaj nacin omasove, obnove, osnaze i pojacaju da bi realizovali licno dobro.

Oni se koriste tzv. nacionalnim svetinjama tako sto ih koriste uz upotrebu negativnih afekata! Ravna Gora se upotrebljava za proizvodnju mrznje i osvete kod Ravnogoraca u odnosu na antiravnogorce, i obrnuto, radi sakupljanja, omasovljenja, deobarenja, liderisanja i pozlacivanja rdje, politicke rdje. Sve to rade sa posebnom i narocitom ostrascenoscu da bi ovaj privid borbe predstavili kao istinitu borbu i da bi kriminalca Fedjku ustolicili u Mojsija!

Vlasnike ovih politickih firmi interesuje vlast, slava, imanje, sjaj, bogatstvo, opstanak, osvajanje i sticanje. Oni ne umeju i nece da se odreknu manjeg zbog viseg, jer im to ne treba u realizaciji svoje koristi.

Naprotiv!

Ravna Gora se upotrebljava za proizvodnju mrznje i osvete kod Ravnogoraca u odnosu na antiravnogorce, i obrnuto, radi sakupljanja, omasovljenja, deobarenja, liderisanja i pozlacivanja rdje, politicke rdje. Sve to rade sa posebnom i narocitom ostrascenoscu da bi ovaj privid borbe predstavili kao istinitu borbu i da bi kriminalca Fedjku ustolicili u Mojsija!

Proizvode mrznju, osvetu i ostale negativne afekte, jer iz ovih negativnih afekata proizlaze megatonske kolicine Mraka. Zna se da onaj ko je u Mraku ne zna kuda ide!

Poznato je da je Narod snaga bez ociju, pa nije svejedno da li Narod vode Brahmanske Oci Istine ili Razbojnicke Oci Prevare. Oci Istine vode prema izlazu i resenju jedne krize dok Oci Prevare vode opste dobro prema ambisu i licno dobro prema realizaciji.

O tome je rec!

Politicki prevaranti su zavladali i zaposeli politicku scenu Srbije pa su iskljucili, skoro potpuno duhovnu elitu!

Duhovnoj kasti ne treba ni vlast, ni slava, niti imanje, s obzirom da joj treba nesto vise od toga. To je ono sto ce ostvariti ljudski nacin zivota u znaku metafizicke premoci. Kada se ostvari opste dobro desava se Spasenje, a preko Spasenja se stize do Logosa. Rokfeleri Duha se bore za svoje bitisanje ostvarenjem opsteg dobra, s tim sto ne iskljucuju i ostvarenje imanja, svoga imanja.

Naravno, bez duhovnosti nema zrtve niti se moze izvrsiti podvig. Bolje, pravednije i ljudskije drustvo se moze izgraditi samo na covekovoj duhovnoj socijalnosti, a ne na objektivaciji.

Zato se sve sto je duhovno proganja i unistava u ovom drustvu tako sto se proizvodi i afirmise prostota, vulgus, surogat, jer Fedjka postaje vredniji od Slobodana Jovanovica! Najprostoji postaju najbolji, a najdrskiji se proglasava genijem! U takvoj situaciji se ne moze blagosloviti duhom, vrlinom, znanjem, mudroscu, racionalnoscu, suvisloscu i razlogom, niti se moze ustoliciti opste dobro kao najvisi cilj.

Politickim prevarantima nije bilo tesko zbog toga da prirede sodomsko-gomorsku sudbinu koaliciji "Zajedno", jer nemaju moralnih skrupula.

Njihova sujeta je odigrala ulogu Jaga, Oni su odigrali ulogu Otela dok je Gradjanski protest Srbije doziveo sudbinu Dezdemone!

U isceniranoj laznoj borbi vlasnika ovih privatnih politickih firmi se promena sistema vlasti kao Najvise Dobro marginalizuje do inegzistencije.

Sve vrednosti su sklonjene sa politicke scene!

Zabranjeno je podsetiti se na Psalam 137. koji glasi:

“Ako zaboravim Tebe, Jerusalime, neka me zaboravi desnica moja".

Politickim prevarantima nije bilo tesko zbog toga da prirede sodomsko-gomorsku sudbinu koaliciji “Zajedno", jer nemaju moralnih skrupula.

Njihova sujeta je odigrala ulogu Jaga, Oni su odigrali ulogu Otela dok je Gradjanski protest Srbije doziveo sudbinu Dezdemone!

Opravdani vapaji i zelje Gradjanskog protesta Srbije su leteli kao zvezde po ovom prostoru, a sada ih vidim kako udavljeni leze u nekom smecu.

Oni nemaju u sebi duhovnog sredstva kojim mogu da zadave azdahu svoje sujete.

Nije bez razloga F. M. Dostojevski prilikom otkrivanja spomenika Puskinu, 8. juna 1880. godine rekao: “Smiri se oholi covece!" Oholost kao sumporna kiselina unistava unutrasnje duhovno uredjenje u coveku i pretvara sve u nista.

Politika je javna delatnost u kojoj je jedino relevantna borba za realizaciju opsteg dobra i u tom smislu opoziciju mogu da predstavljaju samo one politicke snage koje znace alternativu postojecoj vlasti. Na srpskoj politickoj sceni jedino vidim Gradjanski savez Srbije kao politicku alternativu ovoj vlasti i dozivljavam ga kao demokratsku opoziciju u Srbiji, a duhovne evnuhe vidim kao vlasnike privatnih politickih firmi koji cuvaju i odrzavaju ovaj sistem vlasti. Netakticno i nekorektno bi bilo govoriti o slabostima ove unikatne politicke partije, jer nije kriva sto ima sudbinu politicke getsimanske usamljenosti na politickoj pozornici Srbije.

(Autor je advokat iz Beograda)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /