utorak, 14. jul 1998.

Narod u igri “va bank"

Pise: Bojana Lekic

Proslavu francuskih igraca pobede na Svetskom prvenstvu u fudbalu odgledala sam vise puta kako u direktnom prenosu, tako i u dajdzestiranim varijantama specijalnih emisija. Pretpostavljam da je to bio nagon da makar posredno i na trenutak “prisustvujem" necijoj radosti. Nije me, moram priznati, u tome sprecio ni komentar koji se pre samo koji dan mogao cuti na Radio Beogradu, a koji nam je porucio da nam Nemci nikad nisu ni bili prijatelji, ali da je greh Francuza veci jer su to prijatelji koji su nas izdali. Bilo je, medjutim, u tom netremicnom posmatranju spontane, zdrave, ljudske radosti navijaca ali i francuskog predsednika Siraka i izvesne doze mazohizma pracene konstantnom mislju o cinjenici da smo od tog velelepnog stadiona mi “tamo daleko". Ne samo zbog dosadasnjeg neznanja da fudbaleri moraju biti spremni za svih 90 (a mozda i 120) minuta igre, nego i zato sto nikako ne bih mogla da zamislim ovdasnjeg predsednika kako se tako zdravo i ljudski raduje. Kako je uopste prisutan na stadionu. Kako mu je mesto medju “prijateljima sporta".

Cinjenica da je pobeda Francuza jos nad Hrvatskom, kako je glasila jedna “zanimljivost" sa Mondijala, rezultirala i svojevrsnim zatocenistvom jedne Albanke asocirala me je, medjutim, na nesto drugo. Vest je, naime, kazivala kako se jedan fanaticni albanski navijac kladio pred susret Hrvatske i Francuske u 2.000 dolara sa svojim prijateljem da ce Hrvatska igrati u finalu SP. A kako se ispostavilo da je bio slab prognozer, te uz to i da nije imao dovoljno novaca da isplati dug, “zalozio" je svoju mladu zenu koja ce kod onog sto je dobio opkladu ostati “zatocena" dok njen muz ne nadje pare da izmiri kockarski dug.

Patoloski opterecena situacijom na Kosmetu, mnogo opasnijom igrom kojoj je ovdasnji predsednik nazalost sklon, pomislih kako zbog njegovog kockanja sa ovim narodom kosovski Albanci drze zatocenim vise od 80 Srba. Trebace im, racunaju, za naplatu.

Bojim se, vise od njih, da Igrac taj dug nece vratiti. U njegovim dosadasnjim hazarderskim igrama sa saopstvenim narodom igrao je uvek “va bank". I dobijao - nista.

Pitanje je samo dokle cemo pristajati da budemo ulog u igri?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /