utorak, 14. jul 1998.

TRIBINA "SKUPA VLAST-SIROMASNI GRADJANI" PRES KLUBA MEDIJA CENTRA

Stampanje para vodi ka ukidanju penzija

S obzirom na situaciju u Penzionom fondu, moze se ocekivati da, do decembra nece biti isplacene ni julske penzije, reka je Zoran Popov

Beograd, Beta. - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Zoran Popov ocenio je juce da se od privrede vise ne moze uzeti ni dinar za finansiranje penzionog fonda. Moze se eventualno uvesti novi doprinos na benzin, ali sitacija u penzionom fondu se pogorsava i predvidja se da do decembra nece biti isplacene ni julske penzije, rekao je Popov na skupu koji je odrzan u Medija centru posvecen kasnjenju isplata penzija i plata zaposlenim u drustvenim delatnostima.

On je istakao da se na penzije potrosi 20 odsto ukupnog drustvenog proizvoda, sto je teret koji ni jedno drustvo ne moze da podnese. "Ako uzmemo tekuce pretpostavke o stanju u privredi i predvidjeni priliv od 3 odsto novih penzionera godisnje, evidentno je da godisnji porast drustvenog proizvoda mora biti preko sedam odsto", smatra Cvjeticanin. Istovremeno on upozorava da su se problemi drustva predugo resavali stimulasanjem odlaska u invalidske penzije, pa je doslo do situacije da danas oko 52 odsto ukupnog broja penzionera uziva invalidske penzije.

Dr Cvjeticanin uz to konstatuje da preduzeca nisu u stanju da placaju doprinose, sto bi u normalnim uslovima bilo dovoljno za pokretanje stecajnog postupka. "Kod nas se to ne desava zbog straha od socijalnih nemira, jer se uglavnom radi o privrednim gigantima", rekao je Cvjeticanin i dodao da je privreda pod "pritiskom interesa unutrasnje i spoljne politike".

"Vecina gradjana nece podrzati ekonomske reforme jer one podrazumevaju period od tri do cetiri godine zrtvovanja", rekao je Popov i naveo da je neophodna reforma sfere javne potrosnje, koja ce trajati pet do sedam godina.

Dr Danijel Cvjeticanin ocenjuje da je za revitalizaciju penzionog fonda osim znacajnih ekonomskih reformi neophodno hitno uci u proces privatizacije i upozorio da je inflatorno finansiranje javne potrosnje, odnosno stampanje para, neminovno dovodi do ukidanja penzija, kao sto je bio slucaj 1993. godine".

Pozajmica iz Topciderske stamparije?

Novac za isplatu prvog dela aprilskih penzija u Srbiji pozajmljen je iz Republickog fonda za razvoj. U Penzionom fondu tvrde da ce dug biti vracen sa kamatom, ali se ne zna kada. Iza ove zvanicne verzije ostala su samo nagadjanja: da li je novac obezbedjen iz realnih izvora ili iz Topciderske stamparije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /