utorak, 14. jul 1998.

GRANSKI SINDIKAT PROSVETNIH RADNIKA “NEZAVISNOST" PREDLAZE DJACKIM RODITELJIMA DA PRIVREMENO FINANSIRAJU REDOVNU ISPLATU ZARADA PROSVETARIMA

Kad nece drzava...

Da bi mogle redovno da se isplacuju zarade prosvetnim radnicima uz “zastarelu" cenu rada od 220 dinara, roditelji bi privremeno morali da ih finansiraju sa po 100 dinara mesecno

Kada je minule sedmice upozorio Vladu Srbije, da ukoliko do 27. jula ne prihvati zahtev da najniza cena rada bude najmanje 500 dinara, Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost", najavio je da njegovo clanstvo od prvog septembra nece ulaziti u ucionice osnovnih i srednjih skola. Sindikalisti su podsetili da prosvetni radnici, ovog leta, kao i godinama unazad, na godisnje odmore odlaze bez zarada. I ovog leta, upozorili su prilicno ogorceni sindikalisti, prosvetni radnici na raspust odlaze tek sa isplacenim drugim delom aprilske zarade i to obracunate po ceni rada od 220 dinara, uprkos cinjenici da je lane jos ona uvecana na 242 dinara.

Ovakva upozorenja sindikalisti su vec bezbroj puta adresovali Vladi i njenom resornom mainistarstvu, a ne jednom im i predlagali moguce nacine da se pomogne osirmasenim prosvetarima da primaju zarade sa kojima se moze makar najskromnije preziveti.

Zarad toga prezivljavanja, sindikalci su izveli jednostavnu racunicu na primeru skole sa 70 zaposlenih i 700 ucenika, kako i izgleda jedna ovdasnja prosecna skola. Prema toj racunici koja je, kako veli Aleksandar Dukic, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost", zapravo vrsta ponude - predloga za oko 1.500.000 djackih roditelja u Srbiji da pomognu skolama dok drzava ne oduzi dug prema prosvetarima.

- Nase predloge o tome kako pomoci osnovnom i srednjem skolama da nastave da rade, odnosno da se u njima redovno isplacuju zarade zaposlenima, niko ne zeli da razmotri ili bar prezentira javnosti, pa da se ona izjasni o njima. Tako smo napravili racunicu po kojoj, uz cenu rada od 220 dinara, u ovakvoj jednoj, “prosecnoj" skoli zarade bi mogle redovno da se isplacuju ukoliko bi ih roditelji privremeno finasirali sa po 100 dinara mesecno. Naravno, taj novac bi roditeljima bio vracen, kada bi drzava nadoknadila dugovanja skolama i kada bi se uspostavila redovna isplata plata, objasnjava gospodin Dukic.

Sindikalisti su ovu racunicu primenili i u slucaju da se cena prosvetarskog rada uveca na 500 dinara. Onda bi, u slucaju da roditelji privremeno finasiraju isplatu zarada u osnovnim skolama 30 odsto, a u srednjim sa 50 odsto, mesecno odvajli 69, odnosno 114, 28 dinara.

- Ukoliko bi skole bile privatne, u slucaju da je u skoli “uzorku" cena rada zaposlenih 220 dinara, roditeljsko ucesce bilo bi 142,85 dinara mesecno, a ako bi cena prosvetarskog rada u takvoj skoli bila 500 dinara, mesecna roditeljska obaveza iznosila bi 325,71 dinra, kaze Dukic, dodajuci da se cena prosvetarskog rada od 220 dinrara nije izmenila od novembra meseca 1996. godine, kao i da prosecna cena rada samo za 28 kategorija zaposlenih u Srbiji iznosi 432 dinara.

Sto se tice aktuelnih prosvetarskih zarada (obracunavaju po osnovici od 220 dinra) barem onih koji su prd penzijom, dakle sa 40 godina radnog staza, one se krecu u rasponu od 1.919 dinara za direktora, 1.475 dinara za profesora, 1.235 dinara za nastavnika i 1.098 dinara za ucitelja. Ukoliko bi drzava pristala da prosvetarsku cenu rada uveca na 500 dinara, onda bi najstariji prosvetari, pocev od direktora skola primali 4.362 dinara, profesori bi imali zaradu od 3.354 dinara, nastavnici 2.808, a ucitelji bi primali 2.496 dinara mesecno.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /