utorak, 14. jul 1998.

RADOJE DJUKIC, VLANSIK “TRIKOTAZE DJUKIC"

“Retardirane" mere

Uvozne repromaterijale dobijali smo na otvoreno. Devize nedostaju i kad robu preradimo, a sada nas drzava tera da platimo unapred. Odakle, pita se ovaj privrednik

Savezna vlada se kasno setila da bilo sta ucini, obzirom na to da su sada proizvodjaci i izvoznici iz tekstilne grane vec u potpunom stanju agonije, kaze Radoje Djukic vlasnik “Trikotaze Djukic", povodom novih mera iz deviznog paketa Savezne vlade.

Pravo resenje bi bilo da su vraceni preferencijali EU i na taj nacin otvorene granice i stvoreni normalni uslovi za izvoznike iz ove branse. Umesto toga granice su bile suplje za uvoz svake vrste robe, a na domacem trzisti kupovna moc, a time i prodaja konfekcije i tekstila, drasticno je opala. Uz to domaci politicki prostor nije taj na koji su stranci spremni da dolaze. Sumnjam da ce ove mere uspesno zaustaviti ilegalni uvoz, ali ce zato otezati legalan uvoz, povecati troskove, i dodatno onemoguciti organizovanje izvozne proizvodnje, kaze Djukic.

- Mere nas trenutno nisu pogodile, jer smo proizvodnju i onako obustavili, da sagledamo sta cemo dalje. Ugovori koji su bili pri kraju, sada su prakticno van funkcije. Ako obaveza, koju je Savezna vlada propisala o deviznom pologu od mesec dana prilikom uvoza, bude vazila i za uvoz sirovina potrebnih za proizvodnju za izvoz, onda ce to biti novi damaklov mac za izvoznike, kaze Djukic i pita se - odakle nam devize za to.

Vlasnik “Trikotaze Djukic" objasnjava da su do sada sirovine i repromaterijale iz uvoza dobijali od stranih partnera na otvoreno i placali ih kada su to bili u stanju. - Devize nedostaju i kad robu preradimo, a sada nas drzava, izgleda, tera da platimo unapred. Ovakvim merama nova Savezna vlada samo potvrdjuje da nastavlja da vuce retardirane poteze kao i prethodna. Za ozbiljne izvoznike najgore se upravo to sto se stalno menjaju uslovi izvoza i uvoza, pa se nista sa sigurnoscu ne moze dugorcnije planirati. To za izvoznike nije olaksanje. Naprotiv, komentarise ovaj privrednik.

Ujedno on se ogradjuje da na zvanicno objavljivanje Uredbe treba sacekati, sto samo znaci da ona moze da sadrzi jos sokantnih resenja.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /