utorak, 14. jul 1998.

DANAS POCINJE FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU

U Bergmanovu cast

Fimski festival u Sopotu pocinje danas i trajace do 18. jula. Ovogodisnji festival bice posvecen svedskom reditelju Ingmaru Bergmanu (osamdeset godina od rodjenja).

Tako ce prvog dana biti organizovan okrugli sto sa temom - Uticaj Bergmanove poetike na razvoj filmske moderne u svetu i kod nas (15 h) , a ucesnici okruglog stola ce moci da vide projekciju, kod nas malo poznatog filma “Sramota" ovog reditelja (12h). Isto vece, sa pocetkom u 20. 30 h, u bioskopu ce biti otvorena izlozba u organizaciji Muzeja jugoslovenske kinoteke.

Takmicarski deo festivala pocinje sutradan projekcijom filma Srdjana Dragojevica “Rane". Istog dana ce biti prikazan i film “ Moja domovina" Milosa Radovica, van konkurencije za nagrade, kao filmsko ostvarenje sa najvecim brojem osvojenih nagrada (dvadesetak medjunarodnih nagrada).

U takmicenju za statuetu “Sloboda" ucestvuju i filmovi - “Tri palme za dve ribice i bitangu", “Tri letnja dana", “Jugofilm" , “Povratak lopova" i “Strsnjen".

“Poludeli grad" Koste Gavrasa (bio gost festivala 1974. godine) bice premijerno prikazan u petak (umesto najvaljenog “Lajanje na zvezde" koji zbog tehnickih razloga nece biti prikazan). Festival ce u subotu zatvoriti film “Spasitelj".

O nagradama za najbolji film (statueta “Sloboda" i novcana nagrada u iznosu od 15.000 dinara) i najbolju musku i zensku ulogu (takodje statueta “Sloboda" i novcane nagrade u iznosu od po 10.000 dinara) odlucivace ziri u sastavu - Jasmina Rankovic Avramovic, glumica, Nikola Stojanovic, reditelj i publicista Milan Nikodijevic. Pokrovitelj ovogodisnjeg festivala je Skupstina opstine Sopot, a selektor je Aleksandar Avramovic, producent redakcije igranog programa RTS-a.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /