utorak, 14. jul 1998.

OBELEZAVANJE STOGODISNJICE RODJENJA FEDERIKA GARSIJE LORKE NA FESTIVALU GRAD TEATAR BUDVA

Snaga spanskog folklora

Kompozicije Manuela de Falje i Lorkine narodne pesme. Mecosopran Marija Andjels Sivit i pijanista Djordi Vilaprinjo, gosti iz Spanije

Obelezavanje stogodisnjice rodjenja velikog spanskog pesnika, dramskog pisca, ali i kompozitora i jednog od najznacajnijih sakupljaca starih spanskih narodnih pesama, Federika Garsije Lorke, Grad teatar Budva zapoceo je prosle godine, velikom premijerom i produkcijom Lorkine drame “Jerma" u reziji Ljuboslava Majere. Ove godine, budvanski festival nastavlja svoje programe posvecene umetniku koga su frankisti ubili 1936. godine.

U muzickom ciklusu “Izmedju kopna i mora", u crkvi Santa Marija, predstavljen je resital mecosoprana Marije Andjels Sivit, koja je nastupala u pratnji pijaniste Djordija Vilaprinja. U ovom programu izvedeno je sedam narodnih pesama Manuela de Falje, (“Mavarska tkanina", “Segedilja"...), tri pesme na stihove Teofila Gotjea i dvanaest narodnih pesama Federika Garsije Lorke.

- Program posvecen Lorki u Spaniji je poceo u februaru, jednom gala veceri organizovanoj u njegovoj rodnoj Granadi. Na repertoaru poznatih spanskih pozorista trenutno su njegove najpoznatije drame, a cak i savremeni rok flamenko koristi stihove njegovih pesama za svoje tekstove - kaze gosca iz Spanije Marija Andjels Sivit. - Ono sto me je prijatno iznenadilo na vasem festivalu, za koji sam primetila da je pre svega dramski, jesu muzicki i likovni programi. Divno je bilo pevati medju prelepim slikama, dok napolju govore pesnici igra se predstava. U Spaniji su letnji festivali strogo podeljeni ili samo na dramske, ili muzicke, likovne, preplitanja ovakvog programa nema, sto mozda predstavlja ekskluzivnost i za Evropu.

Po recima pijaniste Djordija Vilaprinja, u Budvi je izveden muzicki program o kome se malo zna, muzika kompozitora koji su uspeli u vlastitoj formi da daju kompletnu snagu spanskog folklora, Manuela de Falje i Federika Garsije Lorke.

Gr. T.

Ime dobitnika nagrade “Stefan Mitrov Ljubisa" znace se 16. jula

Prvi put otkad postoji Trg pjesnika, u ovoj “zivoj biblioteci" gostovao je akademik Nikola Milosevic, i njegovim predavanjem zapoceo je novi ciklus pod naslovom “Novo citanje velikih pesama", u okviru koga ce nasi poznati pesnici i teoreticari tumaciti sedam velikih pesama domace i svetske knjizevnosti. Nikola Milosevic ce narednih dana ucestvovati i u razgovoru o gradu kao matrici kulture, koji je zapoceo pre nekoliko dana profesor Ranko Radovic.

Jedno predavanje profesor Milosevic ce odrzati i u Petrovcu, u okviru gostovanja Trga pjesnika u ovom gradu, koje se organizuje svakog utorka. Veceras na Trgu pjesnika gostuje, takodje po prvi put, Borislav Radovic, jedan od nasih najznacajnijih pesnika. Pored autorske veceri Borislava Radovica, odrzace se i promocija knjige sabranih pesama Vaska Pope, a o knjizi ce pored Borislava Radovica govoriti i Dragi Bugarcic. Na zavrsnoj sednici zirija za dodelu nagrade “Stefan Mitrov Ljubisa", koja ce biti odrzana 16. jula, bice saopsteno ime ovogodisnjeg dobitnika ove ugledne nagrade. Kako je nagrada i internacionalna, jos se ne zna da li ce pripasti nekom stranom, ili domacem piscu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /