utorak, 14. jul 1998.

NARODNO POZORISTE NASTOJI DA SACUVA SCENU U ZEMUNU

Odbrana prava

Tokom sednice Upravnog odbora Narodnog pozorista odluceno je da se pre njenog nastavka, u petak 17 jula, kada ce biti izdato zvanicno sopstenje, prikupe svi podaci o visini ulaganja u zemunsku scenu, kao i “ostali podaci o transferu".

Konacan stav Upravnog odbora Narodnog pozorista Beograd, vezan za odluku Skupstine opstine Zemun da zgradu pozorista u Zemunu dodeli na tridesetogodisnje koriscenje Kamernoj operi Madlenijanum bice poznat tek u petak 17 jula. Tada ce, naime, biti nastavljena sednica Upravnog odbora Narodnog pozorista Beograd na kojoj ce, kako nezvanicno saznajemo, biti definitivno uobliceno “misljenje" najviseg upravnog tela nacionalnog pozorista.

Tokom prvog dela sednice, odrzane u petak 10. jula, kako smo takodje nezvanicno saznali, istaknuto je da odluka o ustupanju zgrade “trecem licu" zanemaruje cinjenicu da je Narodno pozoriste do sada, narocito u vreme rekonstrukcije zgrade, ulozilo znacajna sredstva u obnovu zgrade Zemunske scene. Ugradjena je, na primer, rotacija, deo svetlosnog parka, potpuno je obnovljena sala kao i hol zgrade dok je poseban problem to sto ce vise od pedeset zaposlenih sada biti prosto prebaceno na platni spisak Narodnog pozorista na kome, kao sto se zna, ionako ima prekobrojnih.

Kako smo dalje saznali, tokom sednice Upravnog odbora Narodnog pozorista je odluceno da se pre njenog nastavka, u petak 17 jula, kada ce biti izdato zvanicno sopstenje, prikupe svi podaci o visini ulaganja u zemunsku scenu, kao i “ostali podaci o transferu". Na taj nacin ce, pretpostavlja se, “biti lakse odbraniti prava Narodnog pozorista, samim tim i drzave koja je vlasnik i finansijer ovog pozorista."

O delikatnosti polozaja Upravnog odbora Narodnog pozorista najbolje govori podatak da zvanicno sopstenje ovog tela koje je bilo najavljeno za juce, njegovi ovlasteni “sastavljaci" Jadranka Jovanovic, clan odbora i Milisav Milenkovic, predsednik, nisu formulisali.

Z. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /