utorak, 14. jul 1998.

SRPSKA POLICIJA U AKCIJI “LIMA" PRESEKLA MEDJUNARODNI LANAC KRIJUMCARENJA NARKOTIKA

Zaplenjeno 126 kilograma najcistijeg kokaina

Vrednost zaplenjene droge namenjene, verovatno, holandskom trzistu procenjena na oko 25 miliona maraka. Uhapsena cetvorica Jugoslovena i jedan Slovenac, dok je nekoliko lica u bekstvu

Beograd. - Inspektori srpske policije prekjuce su uspesno okoncali akciju “Lima" zaplenivsi 126 kilograma najcistijeg kokaina, cime je presecen medjunarodni lanac krijumcarenja narkotika koji je iz Perua, preko Jugoslavije, vodio do Holandije, a bili su ukljuceni i posrednici iz Spanije i Slovenije, saopsteno je juce na konferenciji za stampu MUP Srbije. Ovo je najveca kolicina droge koju je MUP Srbije zaplenio poslednjih decenija van granicnih prelaza, rekao je pomocnik nacelnika kriminalisticke policije Srbije Miodrag Vukovic.

Zbog sumnje da su ucestvovali u tom lancu uhapseni su Jozef Presnikar (1948), drzavljanin Slovenije i Holandije, vlasnik firme “JPP Internesnal Herlen", glavni organizator transporta, Dragan Todorovic (1963) iz Beograda, suvlasnik firme “Fondako sisters", Zika Vasic (1949) iz Sapca, predstavnik firme “Fondako sisters" i Igor Asanin (1973) iz Beograda, vozac firme “Fondako sisters". U bekstvu se nalazi drugi suvlasnik “Fondako sistersa" Luka Jovanovic (1944) iz Valjeva, i jos jedan broj lica koji su organizatori tog medjunarodnog lanca.

Po narudzbini Jozefa Presnikara, od firme “Kompanija Tambo Verde SA" iz Lime (drzava Peru) naruceno je 576 kalemova- uzoraka industrijskog konca, za potrebe preduzeca “Fondako sisters" iz Sapca. Posiljka je stigla kargo posiljkom, avionom Aeroflota u Beograd, i 6. jula kombijem odvezena u “Fondako sisters". U predstavnistvu su robu sacekala sva lica iz Jugoslavije i Holandije koja su bila ukljucena u ovaj lanac, i poceli da prepakuju drogu za slanje u Holandiju. Kokain je bio sakriven u 200 od 576 kalemova industrijskog konca koji su bili posebno oznaceni. Iz kalemova je ova grupa drogu prepakovala u limene konzerve za voce, stavljajuci preko kokaina folije i sloj dzema (ili voca). Za originalno zatvaranje konzervi bili su angazovani radnici Vocara iz Koceljeve, koji nisu znali, kako je utvrdjeno, sta se u njima nalazi.

Tada je na scenu stupila policija koja je drogu zaplenila prilikom transporta iz Sapca. S obzirom da se radi o opojnoj drogi stopostotne cistoce i da roba potice sa juznoamerickog trzista, vrednost zaplenjenih narkotika je na crnom trzistu 25 miliona maraka.

“I dalje utvrdjujemo sta je bio motiv da se droga distribuira preko nase zemlje, imajucu u vidu da je ovo rizicno podrucje, i ne iskljucujemo mogucnost da iza ovog lanca stoji siptarski lobi, koji intenzivno finansira OVK" - receno je juce novinarima. Istraga o ovom kanalu sverca droge, inace, i dalje je u toku a obavesteni su i nacionalni biroi Interpola u Peruu, Spaniji, Sloveniji i Holandiji.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /