utorak, 14. jul 1998.

PORTPAROL STEJT DIPARTMENTA SAD DZEJMS RUBIN

Albanci u zabludi ako misle da ce ostvariti nezavisnost

Vasington, Beta. - Portparol Stejt dipartmenta Dzejms Rubin izjavio je na jucerasnjem redovnom brifingu da su kosovski Albanci u zabludi ako misle da ce da ostvare nezavisnost. “Mi vec neko vreme govorimo da je osnovna odgovornost za ovaj konflikt, za borbe, za represiju i za umiranje na Slobodanu Milosevicu, predsedniku Savezne Republike Jugoslavije. To ne znaci da su ekstremisticki elementi na strani kosovskih Albanaca oslobodjeni odgovornosti", objasnio je Rubin. Po njegovim recima, kosovski Albanci treba da shvate da nece moci da ostvare svoje ciljeve. “Medjunarodna zajednica nece podrzati nezavisnost Kosova. Kosovski Albanci moraju da razumeju da medjunarodna zajednica nikada nece podrzati ’veliku Albaniju’ i da na bojnom polju i nasiljem nikada nece resiti svoje legitimne probleme oko oduzimanja autonomije, lisavanja osnovnih ljudskih prava, lisavanja legitimnih etnickih i manjinskih prava."

Medjutim, kako je istakao portparol Stejt dipatmenta, nijedno od ovih vidjenja ne menja cinjenicu da je predsednik Milosevic odgovoran za lisavanje prava ovih ljudi i radikalizaciju stanovnistva Kosova. Rubin je podsetio novinare da je ambasador Kristofer Hil tokom petka i subote odrzao sastanke u Beogradu i Pristini, te da je danas imao dodatni sastanak sa vodjstvom kosovskih Albanaca. On je ponovio da je kosovski problem kompleksna stvar, te da ce zahtevati “mnogo, mnogo diskusija da bi se postigao sporazum, ako je to moguce".

Na pitanje da li se planira primena sankcija za kosovske Albance s obzirom da one protiv Beograda nisu dale rezultate, Rubin je odgovorio da neke akcije u praksi ne daju odmah rezultate, kao sto to biva u teoriji. “Mi smo uveli vrlo jake sankcije i to je pomoglo da se ukaze Slobodanu Milosevicu na njegove greske, ali videcemo da li ce se protokom vremena to nastaviti. Sto se tice kosovskih Albanaca, postoji embargo na uvoz oruzja, sto na njih ima efekta", zakljucio je Rubin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /