utorak, 14. jul 1998.

SVETI ARHIJEREJSKI SINOD RAZGOVARAO SA AMBASADORIMA ZEMALJA KONTAKT GRUPE

Resenje za Kosovo traziti u miru

Beograd. - Na poziv Njegove svetosti patrijarha srpskog G. Pavla i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, juce je u Patrijarsijskom dvoru u Beogradu, odrzan je sastanak Svetog arhijerejskog sinoda i diplomatskih predstavnika ambasada: Sjedinjenih Americkih Drzava, Rusije, Velike Britanije, Nemacke, Grcke, Italije, Austrije i Ukrajine, saopstila je juce kancelarija Svetog arhijerejskog Sinoda.

Razgovor je vodjen o trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji kao i o mogucnostima prevazilazenja tragicnog sukoba i iznalazenja trajnog resenja kosovsko-metohijskog pitanja. Sveti arhijerejski sinod je ulozio zahtev predstavnicima Kontakt grupe i drugih drzava da njihove vlade i drugi medjunarodni faktori ucine sve sto je u njihovoj moci da se hitno prekinu oruzani sukobi na Kosovu i da se onda u miru, putem dijaloga, pronadje resenje na dobro sviju.

Iznevsi svoje vidjenje trenutnog stanja, diplomati su u razgovoru istakli blagotvorni znacaj Crkve u resavanju ovog pitanja. Sinod e takodje predocio prisutnim diplomatskim predstavnicima vise nego poluvekovnu lisenost elementarnih ljudskih prava pravoslavne srpske i jugoslovenske manjine u Albaniji (prava na nacionalno ime i prezime, na nacionalnost, na osnovno obrazovanje na maternjem jeziku i drugo), trazeci da se i to pitanje postavi i resi u kontekstu obezbedjivanja manjinskih prava Albanaca na Kosovu, stoji u saopstenju Svetog arhijerejskog Sinoda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /