utorak, 14. jul 1998.

UZ PRAZNIK REPUBLIKE CRNE GORE

Ne pisu Milutinovicu, da ne bi morali Djukanovicu

Beograd. - Malo iznenadjenje koje je izazvala cinjenica da predsednik SRJ Slobodan Milosevic nije uputio telegram predsedniku Srbije Milanu Milutinovicu povodom republickog praznika 7. jula dobilo je odgovarajuci odgovor ovih dana, kad je trebalo cestitati republicki praznik najvisim crnogorskim funkcionerima. Jedino je predsednik Saveznog odbora SUBNOR prof. dr Milo Markovic cestitao praznik crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu (i Republickom odboru SUBNOR Crne Gore), dok su od cestitki koje su zabelezili mediji bliski vladajucoj stranci u Srbiji (i SRJ) paznje vredne one koju je gradjanima Crne Gore uputio savezni premijer Momir Bulatovic i na istu adresu poslati telegram od strane Okruznog odbora JUL za Niksic, Savnik i Pluzine.

Upucujuci “najbolje zelje za sto uspjesniji razvoj Republike Crne Gore, za miran, bogatiji i srecniji zivot njenih gradjana, kao i za jacanje i prosperitet zajednicke drzave Savezne Republike Jugoslavije", Momir Bulatovic je prekinuo praksu koja je minulih godina dosta uspesno odrzavala i odrazavala vezu Dedinje - Cetinje. Trinaestog jula 1993. godine predsednik Srbije Slobodan Milosevic cestitao je republicki praznik Momiru Bulatovicu, a potom je to ucinio i naredne tri godine. Godine 1994. Bulatovicu je praznik cestitao i savezni predsednik Zoran Lilic koji je to uredno ucinio i 1995. i 1996. godine.

Godine 1994. i 1995. zabelezene su i cestitke koje je Mirko Marjanovic, predsednik Vlade Srbije, uputio svom kolegi Milu Djukanovicu, tadasnjem crnogorskom premijeru. Stvari pocinju da “pucaju" prosle godine kad je vec doslo do rascepa u Demokratskoj partiji socijalista i kad se ovdasnja nomenklatura potpuno svrstala iza Bulatovica. U tom smislu Slobodan Milosevic pise Momiru da zeli “svim gradjanima Crne Gore i Vama licno uspeh u ostvarivanju ekonomskog i kulturnog napretka, u interesu njihove i zajednicke dobrobiti svih gradjana SR Jugoslavije". Cestitku je na istu adresu uputio i general Perisic, a Socijalisticka partija Srbije je telegram uputila “gradjanima Crne Gore".

Sa saveznog nivoa v.d. predsednik mr Srdja Bozovic je, takodje, praznik cestitao samo Bulatovicu. Za Djukanovica nije bilo “ni pisma, ni razglednice, ni telegrama". Ove godine to jos vise upada u oci, jer je Milo Djukanovic u medjuvremenu postao predsednik Republike Crne Gore.

Ispada tako da se gradjana ove ili one republike funkcioneri na najvisem mestu sete samo onda kad im se ne svidja neko kome bi po sluzbenoj duznosti trebalo da cestitaju ovaj ili onaj praznik.

I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /