utorak, 14. jul 1998.

IZJAVA IBRAHIMA KELJMENDIJA, PREDSEDNIKA UDRUZENJA ALBANACA U NEMACKOJ

“Oficiri Vojske Jugoslavije prodaju oruzje OVK"

Srpski oficiri imaju “niske plate i spremni su da zloupotrebe svoju moc", izjavio Keljmendi na prvom programu ARD, priznavsi a se novac za naoruzanje OVK prikuplja u Nemackoj

Bon, Beta. - Predsednik Demokratskog udruzenja Albanaca u Nemackoj (DVAD) Ibrahim Keljmendi izjavio je da oficiri Vojske Jugoslavije (VJ) prodaju oruzje Oslobodilackoj vojsci Kosova (OVK), javila je juce nemacka agencija DPA. Keljmendi je za televizijski magazin “Fakt" na prvom programu nemacke televizije ARD, izjavio da srpski oficiri imaju “niske plate i da su spremni da zloupotrebe svoju moc i prodaju oruzje OVK". Keljmendi je dodao da se novac iz dobrovoljnih priloga skupljenih u Nemackoj, koristi za kupovinu oruzja koje koristi OVK, a prema navodima DPA, Keljmendi je organizator te akcije u Nemackoj.

Predsednik DVAD-a je pre samo nedelju dana u intervjuu za minhenski list “Ziddojce cajtung" opovrgavao da se iz tih fondova, odnosno od novca kosovskih Albanaca koji zive u Nemackoj, kupuje oruzje za OVK. Prema pisanju nemackog lista “Berliner cajtung" u izdanju od cetvrtka, nemacka savezna vlada je vec nalozila da se preispitaju kretanja novca na bankovnim racunima albanskih udruzenja u Nemackoj. List objasnjava da nemacke vlasti polaze od pretpostavke da OVK svoju borbu najvecim delom finansira iz priloga izbeglica i emigranata sa Kosova koji zive u zapadnoj Evropi.

Portparol nemackog Ministarstva inostranih poslova Martin Erdman rekao je za “Berliner cajtung" da to ministarstvo zna da se od 400.000 Albanaca koji zive u Nemackoj, novcani prilozi prikupljaju i na prinudan nacin. Nemacki mediji su od pocetka sukoba na Kosovu vise puta izvestavali da Bujar Bukosi koji kao lekar i predsednik “kosovske vlade" u egzilu zivi u Nemackoj, vazi za jednog od glavnih sakupljaca novca na Zapadu. “Ako mozemo da dokazemo da udruzenja kosovskih Albanaca novcem iz priloga kupuju oruzje, onda bi moralo da se posegne za zabranom na osnovu nemackog zakona o udruzivanju u udruzenja", rekao je Erdman “Berliner cajtungu".

Erdman je jos rekao i da je izuzetno tesko da se dokazu takve aktivnosti albanskih udruzenja u Nemackoj i dodao da ce nemacka drzava sa svoje strane uciniti sve da se (kosovski) sukob ne podgreva od strane Albanaca koji zive u Nemackoj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /