sreda, 15. jul 1998.

LIDERI STRANAKA, CLANICA “ALIJANSE ZA PROMENE" RAZGOVARALI U PRISTINI S PREGOVARACKIM TIMOM ALBANACA I LIDERIMA SPO

Problemi se mogu resiti politickim sredstvima

Agani: Albancima pripada pravo na samoopredeljenje. Trajkovic: Na Kosovu se vodi rat. Djindjic: Treba pozvati “plave slemove". Pesic: Nije se jos doslo do kriticne tacke

Pristina. - Postoji saglasnost Srba i Albanaca da se problemi na Kosovu resavaju politickim sredstvima, ocenili su predstavnici opozicionog “Saveza za promene", nakon jucerasnjih, odvojenih susreta sa celnicima pregovarackog tima kosovskih Albanaca i Srpskog pokreta otpora, vodjenih u Pristini i manastiru Gracanica. Fehmi Agani, sef pregovarackog tima kosovskih Albanaca novinarima je izjavio da Albancima pripada pravo na samoopredeljenje i nezavisnu republiku Kosovo. “Nase goste smo primili sa zadovoljstvom kao izaslanike dobre volje", rekao je Agani, posle dvocasovnih razgovora sa predstavnicima srbijanske opozicije.

Momcilo Trajkovic je upozorio da se na Kosovu vodi rat. Srbijanska opozicija, kako je lider Demokratske stranke objasnio, nije dosla na Kosovo u pregovaracku misiju ili da trazi politicko resenje, vec da sazna cinjenice sa obe strane. Djindjic je tokom razgovora sa predstavnicima Srpskog pokreta otpora, koji je za razliku od susreta sa predstavnicima kosovskih Albanaca bio otvoren za novinare, predlozio da se pozove Felipe Gonsales. “Tada bi Albanci mogli da napisu koja prava im pripadaju po njihovim shvatanjima, dok bi srpska strana, uz konsultacije sa medjunarodnim organizacijama, rekla sta je u skladu sa najvisim evropskim standardima. Garanciju sporazuma bi pruzilo prisustvo medjunarodnih posmatraca", rekao je Djindjic i napomenuo da treba pozvati i Savet bezbednosti (plave slemove) da obezbedi mir na Kosovu, ako to ova drzava vec ne ume". Po Djindjicevim ocenama prvo treba da stane nasilje na Kosovu, pa da se onda trazi politicko resenje.

Tri policajca ranjena u napadu naoruzanih Albanaca

Beograd. - Tri policajca su ranjena u jucerasnjim napadima grupe naoruzanih Albanaca u regionu Decana, javila je juce Radiotelevizija Srbije. Ranjeni policajci, Dejan Radenkovic, Vladimir Bujanac i Branko Vasiljevic, prebaceni su u bolnicu u Pec. Prema recima lekara, njihovi zivoti nisu u opasnosti. Agencija Frans pres tvrdi da je od februara ove godine u sukobima policije i ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova poginulo 350 osoba, od cega 27 policajaca.

Momcilo Trajkovic, lider Srpskog pokreta otpora je upozorio da je stanje na terenu katastrofalno. "Ratni sukobi su u Decanima, priblizavaju se Peci, sire se na Suvu Reku i Mitrovicu. Zahvatili su Djakovicu i Istok", rekao je Trajkovic. "Vodi se rat bez objave. Na zalost, sukob izmedju drzave i albanskih separatista postaje sukob Srba i Albanaca, cega smo se najvise plasili", istakao je Trajkovic. Po njegovim recima, Srbi se masovno iseljavaju, u Metohiji ih vise nema, dok je na hiljade napustilo Pristinu. Trajkovic je rekao da ima informacija da su kod Glodjana pripadnici OVK napravili logor za Srbe.

Vesna Pesic, predsednica Gradjanskog Saveza Srbije je ocenila da sukob na Kosovu nije dosao do tacke "posle koje se ne moze nazad". Vuk Obradovic, predsednik Socijaldemokratije, je rekao da zeli da "ovaj dolazak bude najava mnogih akcija opozicije sirom Srbije, kojima ce se pritiskati rezim". Predstavnicima Srba sa Kosova sugerisao je da uspostave kontakte s politickim predstavnicima kosovskih Albanaca. "Resenje za Kosovo je u promeni vlasti", rekao je Vladan Batic, predsednik Demohriscanske stranke. Velimir Ilic, predsednik stranke Srbije - zajedno, izjavio je da rezim ne dozvoljava izbeglicama sa Kosova da se zadrzavaju u Beogradu, vec ih tera u Cacak i druge gradove.

Osim Aganija, susretu sa predstavnicima srpske opozicije prisustvovali su i Mark Krasnici, Redzep Ismaili, Pajazit Nusi, Bajram Keljmendi i Edita Tahiri.

I. K. - N. T.

Milicija sprecila konferenciju za novinare

Jucerasnja poseta Pristini okoncana je pre vremena, kako bi se izbegao incident. Pred pristinskim Medija centrom, u kojem je trebalo da se odrzi konferenecija za stampu Saveza za promene, kako je izjavio Cedomir Antic, portparol DS, cekalo je pedesetak pripadnika policije (uglavnom u civilu, koji su se predstavili kao clanovi SRS), kako bi napali opoziciju. Planirana konferencija za stampu je otkazana. Novinari koji su iz Beograda krenuli s predstavnicima opozicije, bili su prekinuti u uzimanju izjava od predstavnika pregovarackog tima kosovskih Albanaca, zbog ekspresnog napustnja Pristine.

Sastanak sa Veljkom Odalovicem, nacelnikom Kosovskog okruga, izostao je jer se on "nalazio na putu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /