sreda, 15. jul 1998.

VUK DRASKOVIC, PREDSEDNIK SPO

Podrska misiji OEBS u Jugoslaviji

Lider Srpskog pokreta obnove istakao da je samo odlucnom saradnjom sa svetom moguce odbraniti Kosovo

Beograd. - Srpski pokret obnove podrzava dolazak delegacije OEBS-a u nasu zemlju, jer smo mi za prihvatanje trajne misije ove organizacije i ovde i na Kosovu. Smatramo, takodje, da je prihvatanje misije Felipea Gonzalesa, kao izaslanika Evropske unije i OEBSa, kao i ostalih medjunarodnih organizacija, od ogromne vaznosti za nasu zemlju. Mi nemamo sta da krijemo od medjunarodne javnosti, sve je na nasoj strani - izjavio je juce, Vuk Draskovic, lider Srpskog pokreta obnove, na redovnoj stranackoj konferenciji za novinare.

On je naglasio da je odlucna saradnja sa svetom, uz prihvatanje medjunarodnih posmatraca i konstantno nudjenje pregovora Ibrahimu Rugovi i njegovom timu, najbolji put za odbranu i suzbijanje terorizma na Kosovu. Na Kosovu i Metohiji, rekao je Draskovic, ima mesta za sve, i za Srbe i za Albance, ali nema mesta za dve drzave i dve vojske. Na ovom prostoru, ponovio je predsednik SPO, ima mesta samo za jednu drzavu - Srbiju, i za njenu legitimnu vojsku i policiju.

Govoreci o platformi ove stranke za resenje kosovskog problema, Draskovic je ponovio da Kosovo i Metohija treba da dobiju autonomiju u granicama Srbije, u skladu sa najvisim demokratskim standardima Evrope i sveta. Ova autonomija podrazumevala bi cetiri stepena: lokalna samouprava opstina i gradova, pokrajinske skupstine, ucesce Albanaca u republickoj skupstini i vladi, srazmerno broju osvojenih glasova, i ucesce u saveznim organima vlasti.

Komentarisuci zakljucke Ministarskog saveta, prema kojima Kosovo zasluzuje specijalni status, Draskovic je rekao:

-I autnomija je vrsta specijalnog statusa. Primakov i Kinkel su jasno saopstili da je resenje za Kosovo status autonomije. Doduse, govorili su o autonomiji u okviru SRJ. Ne znam sta to treba da znaci, kada se zna da je svaki milimetar Kosova u Srbiji.

Prema misljenju predsednika SPO, poslednji zakljucci Kontakt grupe pokazuju da se polako menja odnos prema Srbiji i da nece biti tolerisanja ekstremnih zahteva za promenom granica na Balkanu, koji dolaze sa albanske strane. Podsecajuci na nedavnu izjavu britanskog premijera Tonija Blera, “da je u redu da ljudi razliclito misle, ali nije u redu da neko puca na britanske vojnike", Vuk Draskovic je izrazio nadu da ce se britanska vlada drzati istih kriterijuma i kada je rec o Kosovu.

-I nasi vojnici i policajci su svakodnevna zrtva teroristicke gerile. Drzava i zakon se moraju odlucno braniti legitimnim sredstvima - ponovio je Draskovic.

S.M.

Ne znam ko je Vojin Djukanovic

Komentarisuci izjavu Vojina Djukanovica, potpredsednika DPS, da SPO nece dobiti poziv za ulazak u Saveznu vladu, jer je to “neozbiljna stranka", Draskovic je rekao:

-Ne znam ko je taj covek, mada mi je prezime poznato. Verujem da on ne tumaci zvanicne stavove DPS i da on nece uticati na to ko ce biti u Saveznoj vladi a ko ne. Ne moze se sa 150.000 osvojenih glasova odredjivati ko ce biti zastupljen u vladi.

Draskovic je dodao da njegova stranka nije dobila nikakav poziv za konsultacije o rekonstrukciji Savezne vlade.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /