sreda, 15. jul 1998.

PRE TACNO GODINU DANA SLOBODAN MILOSEVIC IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SRJ

Jos “samo" cetiri godine

Raskorak izmedju reci i dela: Predsednik
SRJ Slobodan Milosevic u Saveznoj skupstini
prilikom polaganja zakletve
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Danas se navrsava tacno godinu dana od kako je, 15. jula 1998. godine, Slobodan Milosevic postao predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Na najvisu funkciju u federaciji Milosevic se, podsetimo, popeo gotovo “na prepad". Unapred najavljenim dnevnim redom skupstinskog zasedanja, naime, poslanici oba doma saveznog parlamenta trebalo je tog utorka samo da utvrde listu kandidata za poziciju predsednika SRJ.

Odluka je, medjutim, iznenada promenjena, tako da se, nakon jednocasovnog odlaganja pocetka sednice, prouzrokovanog konsultacijama poslanika u to vreme zvanicno jedinstvene crnogorske Demokratske partije socijalista, pristupilo glasanju koje je izneverilo noga ocekivanja.

Poslanici crnogorske vladajuce partije, uprkos brojnim prethodnim kritikama na racun dotadasnjeg predsednika Srbije, uredno su na glasackim listicima zaokruzili ime Slobodana Milosevica, cime je izbegnuta “drama" o kojoj se danima kalkulisalo. U Vecu gradjana Milosevic je, tako, dobio (simbolicnih?) 88 glasova podrske, a u Vecu republika 29.

“Slobodan Milosevic je garant politike mira i stabilnosti na Balkanu i u regionu", rekao je, izmedju ostalog, Milutin Stojkovic, sef poslanickog kluba SPS, obrazlazuci predlog da se predsednik Srbije “prekomanduje" na federalnu funkciju.

“Izbor predsednika Milosevica doprinece da SRJ jaca, da se razvija kao demokratska, ekonomski i kulturno razvijena zemlja i zemlja prosperiteta", prognozirao je Milomir Minic, predsednik Veca gradjana Savezne skupstine.

Bilo je, medjutim, i drugacijih misljenja o jedinom predsednickom kandidatu: “Za zelen bor da se uhvati - osusio bi se. ’Zelen bor’ je bila Srbija - pod njegovom vlascu upropascena - i moralno, i ekonomski, i socijalno. Sada je taj ’boric’ Jugoslavija. Hocete li jos jednom da probamo i taj mali ’zeleni boric’ jos jednom damo u ruke nekom u cijim rukama su se mnogo zeleniji i mnogo veci borovi osusili", upozorio je Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke, jedan od onih koji su se nameravanom postavljenju bezuspesno usprotivili.

“Bombardovan" starim cipelama gradjana koji su proslog leta jos imali snage da se bune, u pratnji porodice (sin Marko je tu priliku iskoristio da promovise novu boju kose) Milosevic je novu duznost preuzeo vrelog 23. jula. Uselivsi se u novu dedinjsku rezidenciju, potom je posmatrao/rezirao (nepotrebno precrtati) nekoliko krugova predsednickih izbora u Srbiji, ulazak radikala (koje su, nesto ranije, njegovi najblizi saradnici nazivali fasistima) u Vladu Srbije, sve veci sukob na relaciji Srbija-Crna Gora, novo vrtoglavo ekonomsko propadanje, tragicnu eskalaciju krize na Kosovu, “ubistvo" Univerziteta... I sve to za samo godinu dana najavljenog “jacanja SRJ" pod Milosevicem. Nove velike “pobede", ma kako zastrasujuce zvucalo, nejverovatnije tek slede, jer, prema Ustavu, mandat predsednika SRJ traje pet godina.

V. Didanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /