sreda, 15. jul 1998.

HANS SUMAHER, ZAMENIK VISOKOG PREDSTAVNIKA MEDJUNARODNE ZAJEDNICE ZA BIH

Banjaluka pred sankcijama

Mogu se uskoro ocekivati sankcije Banjaluci. Velika je opstrukcija povratku izbeglica od strane “tvrdolinijasa"

Sarajevo, Beta. - Zamenik Visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Hans Sumaher izjavio je da nije zadovoljan primenom zakljucaka Banjalucke konferencije o povratku izbeglica i najavio sankcije za Republiku Srpsku zbog izostanka saradnje u resavanju brojnih problema povratka. U intervjuu za jucerasnji broj sarajevskog “Dnevnog avaza" Sumaher je kazao da su rezultati vlade Milorada Dodika u vezi sa povratkom izbeglica i raseljenih osoba u RS razocaravajuci. “Mi cemo nastaviti sa pritiskom na njih (srpske vlasti) i vrlo brzo se mogu ocekivati sankcije Banjaluci", rekao je Sumaher. On je istakao da se medjunarodna zajednica sada usredsredila na povratak izbeglica u zapadni deo Bosanske Krajine - Banjaluku, Prijedor i Posavinu, dodajuci da su opstrukcije i otpor “tvrdolinijasa" povratku izbeglih u istocni deo RS dosta veliki. “Ima tu niz vratova koje bi trebalo polomiti i mi cemo sa tim poslom poceti", rekao je Sumaher i dodao da ured Visokog predstavnika sada “preduzima neke konkretne korake za povratak u Focu".

Sumaher je podsetio da je paznja medjunarodne zajednice do sada bila usmerena na probleme povratka u Sarajevo, buduci da su “bosnjacke vlasti od pocetka snazno insistirale na multietnicnosti zemlje". Prema njegovim recima, medjutim, bosnajcke vlasti “nisu ispunile ocekivanja Visokog predstavnika" i u Sarajevo se od 3. februara, kada je usvojena Sarajevska deklaracija, vratilo 477 Srba, 365 Hrvata i 47 “ostalih". “Ovdasnji (sarajevski) funkcioneri sada svu energiju trose na medijsko samaranje ureda Visokog predstavnika", kazao je Sumaher. “Da je ta energija utrosena na primenu Dejtona, umesto na optuzbe Ureda Visokog predstavnika do danas bi se stiglo mnogo dalje u primeni mirovnog sporazuma", dodao je on. Prema njegovim recima, glavni problem povratka u Sarajevo predstavlja cinjenica da je veliki broj ljudi “zauzeo dva ili vise stanova i da se tu nista ne resava". Sumaher je rekao da je njegov ured ocekivao da ce se do 1. aprila resiti oko 500 takvih slucajeva, a do 1. jula jos 1.500, ali da su resena samo 24, jer vlasti tvrde da ne mogu naci stare vlasnike stanova. “Mi im ne verujemo", kazao je zamenik Visokog predstavnika.

On je odbacio tvrdnje kantonalnih vlasti da medjunarodne organizacije “nisu zavrsile popravku ni jedne kuce", podsetivsi da je Sarajevu data pomoc od 22 miliona dolara. “To pokazuje da je medjunarodna zajednica krajnje ozbiljno shvatila vaznost povratka u glavni grad BiH i za to odvojila odredjena sredstva", rekao je Sumaher. Govoreci o sankcijama prema Sarajevu, on je kazao kako ured Visokog predstavnika nije uveo sankcije, vec su zemlje prisutne u BiH “stopirale pomoc". Evropska komisija je stopirala 15 miliona ekija, a specijalizovana americka agencija za pomoc zemljama u tranziciji USAID pet miliona dolara zbog opstrukcija povratka nebosnjaka u Sarajevo, precizirao je Sumaher. “Svaki donator, ponaosob, odlucice da li ce obustaviti planirane aktivnosti kada je Sarajevski kanton u pitanju", zakljucio je zamenik Karlosa Vestendorpa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /