sreda, 15. jul 1998.

KOMENTAR SARAJEVSKOG “OSLOBODJENJA" POVODOM INICIJATIVE ZA FORMIRANJE KOMISIJE ZA ISTINU I POMIRENJE

Vapaji za istinom o nestalim Srebrenicanima

Sarajevo, Beta. - Inicijativa za uspostavljanje Komisije za istinu i pomirenje, koja ima nameru da utvrdi cinjenice o stvarnosti u Bosni i Hercegovini posljednjih godina, dosla je u vreme “trogodisnjice genocida nad Bosnjacima u Srebrenici", pise juce “Oslobodjenje".

U komentaru tog sarajevskog dnevnika koji prenosi Onasa, ocenjuje se da istrazivanje treba poceti sa svim onim sto podrazumeva pojam Srebrenice. “Srebrenica je krvavi presek i tragicni sazetak zbivanja na ovim prostorima od pocetka sedamdesetih godina do danas".

“Zrtve jos nisu identifikovane, ne zna se sudbina nestalih. Svega oko 1.400 tijela ubijenih Srebrenicana je ekshumirano, a vapaji za istinom o nestalim odjekuju uzalud. Uopstena definicija ubica ne prouzrokuje nikakve efekte. Moguce je i nuzno imenom i prezimenom utvrditi sve pocinioce zla u srebrenickom masakru", pise “Oslobodjenje".

List ocenjuje da polaziste istrazivanja treba da bude i “uloga Saveta bezbednosti UN kao kolektiva, svake njegove clanice i njihovih emisara za BiH. Detaljan osvrt trazi ponasanje vojnog i civilnog dela medjunarodne misije ovde, tada i tokom celog rata" u BiH. “Bitno je ustanoviti ponasanje najodgovornijih za vlast u ratnim uslovima, od Predsednistva Republike BiH, kao glavnog civilnog organa i kolektivnog vrhovnog komandanta Armije BiH i ulogu prvog coveka tog organa i njegovih clanova, u svetlu ustavnih ovlascenja i prakticnog delovanja. U tom kontekstu je i odgovornost organa vlasti u Srebrenici".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /