sreda, 15. jul 1998.

UPOZORENJE PREDSEDNISTVA VECA SAVEZA SINDIKATA VOJVODINE

Drzava vinovnik bede

Ni jedan od zahteva i predloga koji su Savez sindikata Vojvodine i Srbije od aprila do juna ispostavIli Saveznoj i Vladi Srbije, a koji su se odnosili na mere za povecanje proizvodnje, poboljsanje standarda zaposlenih, poboljsanje poloozaja javnih sluzbi i socijalnih kategorija gradjana, nije uvazen, ocena je Predsednisva Veca Saveza sindikata Vojvodine.

Zbog svega ovoga, vojvodjanski sindikalisti su zakljucili da drzava, kako navode, “u socijalnom segmentu" ne funkcionise. Ovu svoju tvrdnju oni potkrepljuju ceinjnicom da je cena rada obezvredjena, a da u zdravstvu, primerice, nije izmenjena skoro dve godine. Uz upozorenje da je neodgovoran i neprihvatljiv odnos drzave prema penzionerima, bolesnima i deci, posto isplata penzija, naknada za bolovanja, decje dodatke i druga socijalna primanja kasne mesecima.

U saopstenju koje je potpisao Svetorzar Gataric, predsednik Veca Saveza sindikata Vojvodine, navodi se da se radnici i gradjani nalaze u “zatvorenom krugu slozene i teske politicke i socijalne situacije koja traje vise godina ", a zasta nema racionalnog objasnjenja. Optuzujuci za ovo stanje Saveznu i Vladu Srbije, vojvodjanski sindikalisti juce su upozorili da radnike i sindikate “posebno iritiraju saopstenja sa sednica vlada, po kojima su u prvih pet meseci ove godine postignuti pozitivni rezultati na planu povecanja proizvodnje, standarda i stabilnosti kursa i cena."

Predsednistvo Veca saveza sindikata Vojvodine, smatra da pomenutih pomaka i uspeha nema, a posebno na planu izvoza. Sindikalisti upozoravaju na efekte devalvacije, ciji su ceh plaatili radnici ciji je standard jos nizi, a proizvodnja nije uvecana, vec se mnoga preduzeca nalaze pred stecajem, a radnici ostaju bez posla. Sindikalisti su ogorceni i zbog kasnjenja mera za otkup psenice, a upozoravaju i na skok crnog kursa, a najnovije najave izmena rezima svojinske trnsformacije ocenjuju kao teren za smanjenje radnickih prava i uvecanje rizika za ulazak stranog kapitala. Na kraju, sindikalci su pripretili da ostaju pri dosadasnjim zahtevima koje su adresovali dvema vladama i da su spremni da se late svih sredstava sindikalne borbe za ostvarivanja zahteva za poboljsanje ekonomskog i socijalnog polozaja zaposlenih.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /