sreda, 15. jul 1998.

Poverenje na veresiju

Mihal Ramac

Politicar koji u Srbiji uziva najvece poverenje zove se, naravno, isto kao i onaj kojeg je Dobrica Cosic onomad proglasio najvecim srpskim drzavnikom posle Nikole Pasica. Ovo proizlazi iz istrazivanja javnog mnjenja cije rezultate je u tzv. Medjunarodnom pres centru obznanila jedna agencija uredno registrovana za te (Miloseviceve) poslove. Ako korisnik ove infomracije nije obavesten do kraja, na kraju sledi da je najgledaniji Prvi program RTS, a najslusaniji - Prvi program Radio Beograda. Da je objavljeno sve sto su istrazivaci nasli, ne bi bilo dvojbe ni oko imena najvoljenije zene odnosno supruge, najljubljenijeg sina i najdraze cerke.

Svaka agencija koja dobije priliku da rezultate svojih istrazivanja saopstava u MPC i pre propitivanja naroda zna ko je najomiljeniji. Radi toga, uostalom, i postoji MPC i agencije cija navodna istrazivanja dobijaju prvo mesto u najgledanijim i najslusanijim emisijama. Cena nije vazna, jer se davno obezvredjena sala u pomenutoj instituciji ionako iznajmljuje na veresiju. Platice, kad-tad, naivci. Drugim recima, narod. Ko pamti Rumuniju s kraja osamdesetih, prisetice se kako se u to vreme zvao najdrazi sin rumunskog naroda. Oni s duzim pamcenjem prisetice se i imena njegovog sina i cerke, a svakako i najmilije drugarice svih tadasnjih Rumuna.

Ali, ovo je prica o nama. Dezurni partijski propagandisti su, gle cuda, procenili da upravo u ovom istorijskom trenutku ne bi bilo zgoreg podsetiti javnost na nesto sto se podrazumeva. Ne treba sumnjati da partijski propagandisti imaju istancan sluh za te stvari. Jeste da im kasni plata, ali oni i ne zive od nje. Oni zive samo dotle dok njihovi nalazi dobijaju udarno mesto u udarnim emisijama.

Politicara koji uziva najvece poverenje sto se tice, on je ocigledno smislio neko istorijsko resenje za Kosovo i priprema se da ga saopsti svom voljenom narodu. Uostalom, u pomenutom istrazivanju se, eto jos jednog iznenadjenja, navodi na narod najvecim smatra upravo kosovski problem. Plate i penzije ga ne zanimaju kad je na dnevnom redu istorija, odnosno najskuplja rec jeftinog drzavnog stihoklepca.

Ko pamti Rumuniju s kraja osamdesetih, mnogo pamti...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /