sreda, 15. jul 1998.

DRAMSKI PORTRET FILMSKOG REDITELJA GORANA MARKOVICA NA FESTIVALU GRAD TEATAR BUDVA

Pozoriste mi je kao dom

Nastavljajuci proslogodisnji program u kome je jedno festivalsko vece posveceno razgovorima sa dramskim umetnicima, Grad teatar Budva predstavio je ove godine dramski portret jednog od nasih najznacajnijih filmskih reditelja Gorana Markovica. Kao scenarista i reditelj, potpisao je filmove “Nacionalna klasa", “Majstori, majstori", “Variola Vera", “Vec vidjeno", “Tito i ja", koscenarija i rezije “Specijalnog vaspitanja", “Tajvanske kanaste", i rezija “Sabirnog centra" i “Urnebesne tragedije".

- Uradio sam mnogo filmskih projekata, uglavnom se misli da su oni solidni, a osnova svih tih filmova su scenariji. Za “Nacionalnu klasu" sam, na primer, 11 puta radio scenario, na papiru sam odradio i mnogo delova svih mojih filmova, i mislim da sam tada savladao dramsko pitasanje - rekao je Goran Markovic na veceri koju su u Budvi uprilicili dramaturg Ivana Dimic i upravnik Narodnog pozorista iz Beograda, Nebojsa Bradic.

- Za razliku od filma gde je autorstvo lako spojivo izmedju scenariste i reditelja, u pozoristu nije tako. Ni jedan svoj komad nisam rezirao, ni “Turneju", ni “Govornu manu", zato sto nisam mogao da se distanciram od teksta - sve sto sam o tome znao, vec sam napisao na papiru. To sto oba moja kmada govore o glumcima, pozoristu, nekom zivotu i psihologiji koja se tu odvija, razloga imaju u tome sto najbolje poznajem glumce.

Po recima Ivane Dimic, glavna karakteristika Markovicevog talenta je precizan dar za dramsko pisanje, poznavanje scene iznutra, i ostavljanje vellikgo prostora glumcima da grade svoje likove i da se u njih uvek udobno smeste.

Gr. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /