sreda, 15. jul 1998.

ZDENKA TODOROVA, PREDSEDNICA HELSINSKOG ODBORA ZA ZASTITU PRAVA BUGARSKE MANJINE U JUGOSLAVIJI

Reprizirane pretnje radikala

U udarnom terminu lokalne RTV “Caribrod", u ponedeljak je ponovljeno saopstenje lokalnog odbora SRS u Dimitrovgradu, kojim predsedniku Demokratskog saveza Bugara i njegovim sledbenicima prete iseljavanjem u Bugarsku

Objavljivanje saopstenja Helsinskog odbora (HO) za zastitu prava Bugara u SR Jugoslaviji, u kojem se ukazuje na ceste pritiske policije na aktiviste organizacija bugarske manjine i pretnje lokalnog odbora Srpske radikalne stranke (SRS), poklopilo se sa dogadjajem koji je ponovo uznemirio gradjane Dimitrovgrada. U ponedeljak je, naime, na programu lokalne RTV “Caribrod", u udarnom terminu, ponovljeno saopstenje kojim su se 11. jula srpski radikali oglasili pripretivsi predsedniku Demokratskog saveza Bugara u Jugoslaviji (DSBJ) dr Marku Sukarevu “preseljenjem dr Sukareva i njegovih sledbenika u Bugarsku", porucujuci: “Dovidjenja i pisite kad stignete".

- To je poslednji u nizu ekscesa SRS na lokalnoj televiziji, koju drze socijalisti i preko koje prete bugarskoj manjini. Gradjani su uzrujani i uznemireni, jer, uz policijsko maltretiranje aktivista DSBJ i nevladinih organizacija, rezimski citaci prenose i to da oni Bugari koji se zalazu za obrazovanje na bugarskom jeziku nisu zapravo Bugari vec Sopi, a oni Bugari koji traze postovanje svojih prava preko DSBJ “nacionalisti i sovinisti koji dobijaju instrukcije od svojih nalogodavaca i gazdi u Bugarskoj", te da ce srpski radikali “cuvati Dimitrovgrad kao poslednji grad na istoku Srbije - izjavila je za “Nasu Borbu" predsednica HO za zastitu prava Bugara u SRJ Zdenka Todorova.

Todorova podseca i na neprijatnosti koje je predsednik DSBJ imao 24. maja, kada je uhapsen u centru Dimitrovgrada pod optuzbom da je bio organizator neprijavljenog skupa, povodom proslave Svetog Kirila i Metodija, a 7. jula ponovo je priveden u stanicu policije, odmah po povratku vozom iz Sofije. Sukarevu su, kaze Todorova, tom prilikom oduzeti bilteni HO stampani u Sofiji u saradnji sa jednom bugarskom izdavackom agencijom za potrebe nevladinog sektora, fotokopija clanka iz lista “Duma", ceduljice sa licnim beleskama i sve sto je imao u dzepovima.

Kako kaze nasa sagovornica, postalo je uobicajeno i da se clanovima DSBJ i aktivistima nevladinih organizacija, Helsinskog odbora i “Solidarnosti", ne dozvoljava odlazak u Bugarsku. Ona istice da se prema gradjanima bugarske nacionalnosti koji imaju dvojno drzavljanstvo primenjuju dvojni arsini, tako da “obicni ljudi", koji nisu angazovani na pitanjima zastite manjinskih prava, granicu prelaze bez problema.

- O stvaranju napregnute situacije i problemima bugarske manjine u Jugosalviji redovno izvestavaju novinari iz Bugarske, mnoge od tih informacija dospevaju i na prve stranice, pa se moze ocekivati reakcija Ministarstva inostranih poslova Bugarske - kaze Zdenka Todorova.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /