sreda, 15. jul 1998.

DOPISNIK TANJUGA IZ NISA LJILJANA JOVANOVIC TUZILA BIVSEG V.D. DIREKTORA ZORANA JEVDJOVICA

Sistematsko ponizavanje i unistavanje profesionalaca

Nis. - Bivsi dopisnik Tanjuga iz Nisa Ljljana Jovanovic podnela je ovih dana Prvom opstinskom sudu u Beogradu tuzbu za naknadu nematerijalne stete protiv ex v.d.direktora ove novinske angencije Zorana Jevdjovica zbog toga sto je “zloupotrebom sluzbenog polozaja" i “sistematskim sikanoznim ponasanjem" grubo povredio profesionalni ugled ovog dugogodisnjeg dopisnika.

Posle niza zvanicnih i nezvanicnih optuzbi na racun Jevdjovica zbog njegovih finansijskih malverzacija ili neisplacivanja licnih dohodaka, ovo je, bar prema do sada dostupnim podacima, prva tuzba u kojoj se on proziva i zbog povrede ugleda novinara, ali i novinarske profesije.Prema navodima iz tuzbe, Jevdjovic je stalno zaposlenoj tuzilji, bez i jednog profesionalnog ili disciplinskog razloga, samo na osnovu sopstvene i usmene odluke, od aprila do novembra 1997. godine, ukinuo licni dohodak.

“Moj status visokog profesionalca prestaje i moje stradanje pocinje od zavrsetka lokalnih izbora 1996. godine, kada je u Nisu pobedila koalicija ’Zajedno’i kada je tuzeni Jevdjovic sa svojim saradnicima hteo da moje izvestaje stavi u sluzbu politike. Poceo je da vrsi pritisak na mene da pisem po njegovom nahodjenju i naredjenju i da na izbore i proteste ’gledam njegovim ocima i pisem njegovom rukom’.Odbila sam da pisem na taj nacin jer mi to nisu dozvoljavali novinarska i ljudska savest i jer se ’takav nacin’ kosio i sa moralom i sa Zakonom o javnom informisanju", navodi u tuzbi bivsi novinar Tanjuga Ljiljana Jovanovic.

Ona dodaje da je Jevdjovic nakon toga poceo da je sistematski sikanira i ponizava. Posto nije mogao da je disciplinski goni, jer je svoj posao, uprkos razlicitim pritiscima, radila uredno i profesionalno, samovoljno je odlucio da joj od aprila 1997. godine ’zamrzne’ sva primanja, usmeno zabranivsi obracunskoj sluzbi Tanjuga da joj “bilo sta isplacuje". “Tokom sedam narednih meseci nisam primila nijedan dinar zarade, naknade za topli obrok, prevoz ili regres", navodi ona u tuzbi protiv Jevdjovica.

Beda i ocaj

"Odnos prema meni je predstavljao najtezu vrstu sankcija koje su bukvalno ugrozavale opstanak i meni i mojoj porodici. Tuzeni je svesno doveo mene i moje troje dece u stanje bede i ocajanja, pokazujuci na najgori nacin svoju 'vlast'. Zloupotrebom svog polozaja ugrozio je zivot moje porodice, unistio moj ugled kao novinara i doveo me u situaciju da se ponizavam pozajmljujuci novac za elementarno prezivljavanje", ocenjuje se u tuzbi.

“Njegova samovolja je bila velika. NJegov pritisak, zlo i neljudsko ponasanje, bez ikakvog razloga, ostetilo je cak i moje zdravlje. Pitam se da li je obican partijski nalog mog tadasnjeg direktora trebalo da me kosta zdravlja, postovanja, ugleda i normalnih odnosa u porodici. Da li je moguce da posten i profesionalan rad nema nikakvu vrednost", navodi u tuzbi Jovanovic uz “podsecanje" da je u ovoj novinskoj agenciji bila zaposlena 26 godina i za svoj rad dobijala visoke profesionalne ocene.

Ona dodaje da je Jevdjovic u to vreme unistio i ugled citavog Tanjuga. Dok se bavio “sistematskim unistavanjem i ponizavanjem" profesionalaca u ovoj agenciji “zaboravio" je cak da uredi i radne odnose u Tanjugu, tako da ova agencija jos primenjuje prevazidjeni Pravilnik o radnim odnosima, radi bez kolektivnog ugovora i protivno Zakonu o radnim odnosima Republike Srbije.

Bivsi dopisnik Tanjuga iz Nisa je protiv Jevdjovica vec pokrenula spor pred niskim Opstinskim sudom u kojem zahteva isplatu protivzakonito “ukinutih" primanja tokom sedam meseci 1997. godine.U najnovijoj tuzbi protiv ex celnika Tanjuga zbog povrede profesionalnog ugleda zahteva naknadu od 7.000 dinara. Ovu drzavnu novinsku agenciju napustila je 31. oktobra prosle godine od kada se bavi nezavisnim novinarstvom.

Z. Miladinovic

Racun bez kljuca

“Jevdjovicev zamenik je izjavio da mi je svaka isplata stopirana zbog navodno velikog telefonskog racuna za mart 1997. godine. U oznaceno vreme bila sam na bolovanju. U to vreme sam bila cak i bez kljuca od dopisnistva jer mi novi radnik Dragan Vujucic, koji je po nalogu tuzenog Jevdjovica tada primljen u radni odnos, i po nalogu tuzenog promenio i bravu, nije dao nove kljuceve od prostorija. Kljuc sam dobila tek kada sam se narednog meseca vratila sa bolovanja", navodi Jovanovic u tuzbi protiv Jevdjovica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /