sreda, 15. jul 1998.

AVANSNA PRODAJA STRUJE U SRBIJI

Bez popusta ali jeftinije

Elektroprivreda Srbije ove godine avansnu prodaju struje sprovodi bez popusta, ali sa najavom da ce cena kilovat casa elektricne energije od 1. oktobra biti primenjivana po zimskoj tarifi, odnosno visa za 50 odsto

Elektroprivreda Srbije ce u narednom zimskom periodu primenjivati zimsku tarifu, sto znaci da ce cena kilovat casa elektricne energije u periodu od 1. oktobra ove do 31. marta naredne godine biti 50 odsto visa od cene struje koja bude vazila 30. septembra.

-Svi su izgledi da ne postoje razlozi da se tarifni sistem za period zimske potrosnje elektricne energije ove godine primeni, rekao je Slobodan Dugalic, direktor direkcije Elektroprivrede Srbije za distribuciju elektricne energije na jucerasnjoj konferenciji za stampu, povodom avansne prodaje struje za zimsku potrisnju.

Prema odluci Upravnog odbora EPS potrosacima ce unapred biti prodato 500 miliona kilovat casova elektricne energije za potrosnju u oktobru, novembru, decembru, januaru, februaru i martu. Avansna prodaja ce u svim elektrodistribucijama zapoceti danas i trajace do 22. jula (salteri ce raditi i u subotu). Po svakom brojilu potrosaci iz kategorije domacinstva (za firme i poslovne prostorije avansna prodaja ne vazi) moze da kupi od 600 do 9.000 kilovat casova struje, s tim sto se ta kolicine rasporedjuje - srazmerno, na iste kvote tokom svih sest meseci.

Avans bez popusta

Za razliku od prosle godine potrosaci koji ovog leta unapred plate kilovat casove koje ce trositi zimus ne mogu racunati na popust. Avansna prodaja 97. godine je, naime, isla uz popust od 11 odsto. Prosle godine, medjutim, nije bilo najava zimske tarife a cena struje je menjana tek u decembnru - poskupljenjem. O tome koja ce cena biti startna za primenu zimske tarife prilikom jucerasnjeg razgovora sa novinarima nije bilo reci, ali je, da podsetimo, u nekoliko navrata i sa zvanicnih mesta stizala najava poskupljenja struje, bar za desetak procenata, i pre 1. oktobra.

Avasna prodaja elektricne energije, dakle, ide po sada vazecim cenama s tim da oni koji se odluce da za zimsku potrosnju struje sada uloze devize mogu racunati na popust od pet odsto. Oni koji se odluce da uloze devize treba da znaju da je procedura prodaje strane valute ista, kao i za placanje racuna za struju prodajom deviza. Avansna prodaja je zaokruzena na stotine kilovat casova, a ako je potrosac uplatom deviznih sredstava uplatio kolicinu koja nije zaokruzena treba da dolate, jer povracaj sredstava nije dozvoljen.

Ljubodrag Savic, direktor sektora za naplatu u direkciji za ekonmoske poslove EPS napominje da je avansna kupovina moguca tek kada potrosac izmiri sva svoja ranija dugovanja prema EPS. Ako, medjutim, tokom zimskog perioda potrosac ne potrosi svu avansno kupljenu struju moze placene kilovat casove nastaviti da trosi i u aprilu. Oni koji su se preracunali pa kupili vise i od te potrosnje ce posle 30. aprila napraviti sa EPS presek, tako da ce, po uporedjenju kupljenih i potrosenih kolicina preostali iznos biti obracunat i prenet - u dinarskoj protivvrednosti (po sadasnjoj ceni struje) kao pretplata, odnosno, akontacija za naredne mesece.

J.Putnikovic

Novac za remonte

-Upravni odbor EPS se za avansnu prodaju elektricne energije odlucio da bi se obezbedila sredstva za remontne radove, jer njihovo blagovremeno zavrsavanje stvara uslove da se nesmetano i kontinuirano potrosaci strujom snabdevaju tokom zimskog perioda, rekao je Slobodan Dugalic, navodeci da se u EPS ocekuje da na ovaj nacin obezbede od 130 do 150 miliona dinara za finansiranje remonata.

Prosle godine je, inace, za avansnu nabavku za zimsku potrosnju u domacinstvima nudjeno milijardu kilovat casova elektricne energije. Posle prvog termina rok za avansnu kupovinu je produzen, - zbog interesovanja potrosaca, ali i da bi se penzionerima i onima cije su plate kasnile omogucilo da pazare. Ugovor o avansnoj kupovini je sklopljen sa 90.926 potrosaca a EPS je, kroz raniju naplatu struje za proslogodidjnje remonte obezbedio 131 milion dinara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /