sreda, 15. jul 1998.

LUIDJI SKALFARO U SARAJEVU RAZGOVARAO SA CLANOVIMA PREDSEDNISTVA BIH

Zabrinut zbog situacije na Kosovu

Izetbegovic: Kosovski problem nije samo jugoslovensko pitanje. Krajisnik: Za srpski narod u RS pitanje Kosova - unutrasnja stvar Srbije

Sarajevo, Beta. - Predsednik Italije Oskar Luidji Skalfaro izrazio je juce u Sarajevu bojazan od pogorsanja situacije na Kosovu, ocenjujuci da je ona vec dovoljno teska. Skalfaro je juce doputovao u jednodnevnu posetu Sarajevu i odmah po dolasku se sastao sa clanovima Predsednistva BiH. On je nakon tog susreta izjavio da su clanovi Predsednistva BiH izrazili zabrinutost da paznja medjunarodne zajednice prema situaciji na Kosovu moze da dovede do “smanjenja interesa za BiH".

Predsednik Predsednistva BiH Alija Izetbegovic rekao je da su clanovi tog tela od Skalfara zatrazili nastavak angazovanja Italije u BiH. “Italija je do sada znacajno pomogla malim i velikim firmama u BiH, a kako imamo nameru da gradimo auto-put kroz BiH, rado bismo videli i italijanske investitore u tom poslu", rekao je Izetbegovic. On je kazao da su se ucesnici razgovora slozili da se problem Kosova mora resavati mirnim putem, politickim sredstvima. Izetbegovic je rekao da je “njegov stav" da kosovski problem nije “samo jugoslovensko pitanje" i dodao da se na Kosovu “radi o problemu krsenja ljudskih prava, sto je globalno, a ne interno pitanje jedne zemlje". Izetbegovic je ocenio da Italija treba vise da se angazuje u resavanju kosovskog problema, jer ga “bolje razume" od mnogih evropskih zemalja, zbog njenih tradicionalnih veza sa Albanijom.

Clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske (RS) Momcilo Krajisnik naglasio je da je za “srpski narod u RS pitanje Kosova unutrasnja stvar Srbije". On je izrazio nadu da ce na Kosovu “politika nadvladati krvoprolice" i dodao da su clanovi Predsednistva BiH “zamolili predsednika Italije da ucini sve kako bi se na Kosovu prekinuo rat i kriza resila mirnim putem". Krajisnik je rekao da clanovi Predsednistva BiH imaju razlicite pristupe kosovskom problemu, ali da “dele zabrinutost da kosmetska kriza ne izazove novi rat u BiH". “Ovde je rat prestao, postoje dva ravnopravna entiteta i ravnopravno zive tri naroda, pa je zbog toga veoma bitno da se i ekonomska pomoc ravnopravno raspodeljuje", kazao je Krajisnik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /