sreda, 15. jul 1998.

“NEZAVISIMAJA GAZETA" O UTICAJIMA NA KOSOVSKE ALBANCE

Nemacka na potezu

Moskva, FoNet. - Nemacka je ta koja moze da prelomi militatntne vodje kosovskih Albanaca, u prvom redu one u inostranstvu, da se od rata okrenu pregovorima, ocenjuje juce “Nezavisimaja gazeta" povodom rezultata kratke subotnje posete Moskvi sefa bonske diplomatije Klausa Kinkela. List pise da su napori Rusije i Nemacke, kao dveju velikih evropskih drzava, sinhronizovano usmereni na pregovaracke metode i mirno resenje kosovske krize. Isticuci da Nemacka “ne moze biti zainteresovana za vojnu intervenciju na Kosovu - jer bi, usled novog rata na Balkanu, bila zapljusnuta novim velikim talasom izbeglica - moskovski dnevnik ocenjuje da Bon “raspolaze mnogim nevidljivim polugama, pre svega na svojoj teritoriji, uticaja na resavanje kosovskog konflikta".

“Nezavisimaja" navodi da u Nemackoj deluje glavni stab kosovskih separatista, kao i fond “Otadzbina zove", koji je vec obezbedio sedam miliona maraka za oruzje za tzv. Oslobodilacku vojsku Kosova. Ekstremisti, koji u ime “nezavisnog Kosova", “Velike Albanije" i “ujedinjenja svih Albanaca na Balkanu", pozivaju na rat i zalazu se za “primenu svih sredstava", deluju u Nemackoj, navodi list i zakljucuje da sve to “predstavlja lepezu konkretnih mogucnosti" Bona da “obuzda ekstremizam onih albanskih krugova koji se protive pregovorima".

Navodeci da je susret Primakov-Kinkel, izmedju ostalog, potvrdio da se nastavlja zajednicki uticaj Moskve i Bona, list pise da je Rusija, zahvaljujuci rezultatima pregovora Jeljcin-Milosevic, dala svoj doprinos “sprecavanju vojno-natovskog raspleta konflikta (na Kosovu) i stvaranja realnih mogucnosti njegovog mirnog resenja. “Sada bi Nemacka morala da se pobrine za Albance", zakljucuje “Nezavisimaja".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /