sreda, 15. jul 1998.

OTVORENO PISMO KOMITETA ZA ZASTITU NOVINARA PREDSEDNIKU MILOSEVICU

Nedopustivi nasrtaji na izvestace s Kosova

Beograd. - Komitet za zaštitu novinara (CPJ), vrlo je zabrinut zbog nastavljenog sistematskog zastrašivanja i nasilja nad novinarima od strane srpske specijalne policije i vojske na Kosovu. Narocito smo zabrinuti zbog nedavnog incidenta u kome se specijalna policija, predstavljajuci se za novinare, infiltrirala u krug medjunarodnih novinara koji je pratio kolonu diplomata koji su prolazili oko podrucja konflikta. Takvo ponašanje predstavlja tezak rizik za sigurnost dopisnika u tom podrucju.

6. juna, oko 50 novinara se pridruzilo konvoju izaslanika u probi takozvane kosovske posmatracke misije u obilasku kosovske unutrašnjosti radi utvrdjivanja posledica borbi izmedju srpske vojske i Oslobodilacke vojske Kosova (OVK). Dok je jedan od kamermana hodao uz konvoj, i snimao prilaz Prekazu, crveni automobil sa oznakama presa u kome su se vozila tri muškarca u civilu su naglo skrenula ka njemu i skoro ga udarila. Kada se konvoj zaustavio blizu grada, dva novinara koja su bila deo novinarskog pula, Kurt Sork iz Reutersa i Entoni Lojd iz londonskog “Tajmsa" prišla su ljudima iz crvenog automobila da bi protestovali zbog incidenta. Sork i Lojd su se potom okrenuli i nastavili peške ka centru grada. Par minuta kasnije, jedan od ljudi iz crvenog automobila je zgrabio Sorka za rame, okrenuo ga i snazno ga udario pesnicom u lice. Isprovociran napadom, Lojd je udario tog neidentifikovanog muškarca, uzvratio sa dva karate udarca Lojda u grudi, slomivši mu dva rebra. Incident se odigrao ispred osam stranih izaslanika u misiji, koji su identifikovali ljude iz crvenog automobila kao srpsku specijalnu policiju.

CPJ je zabrinut i zbog napada na ekipu danske TV2 od 22. juna, od strane srpskih vojnika u blizini rudnika Glogovac. Dopisnik Neils Brinc, kamerman Henrik Gram i albanski prevodilac koji je molio da ostane neimenovan, vracali su se u Prištinu u iznajmljenom oklopnom vozilu pošto ih je vratila OVK straza na kontrolnom punktu u Glogovcu. Vozilo koje su iznajmili, bele boje, bilo je tipicno vozilo koje koriste novinari koji izveštavaju o konfliktima. Ekipa je osetila dva hica ispaljena na njihovo vozilo, što je Brinca navelo da zaustavi vozilo. Srpski vojnik u uniformi je pritrcao vozilu i uperio pušku u ekipu. Cim je Brinc podigao ruke uvis da pokaze da je nenaoruzan, vojnik je poceo da puca u automobil. Brinc je odjurio vozilo sa tog mesta. Iako niko nije povredjen, ekipa je našla tragove 21 hica na oklopnom vozilu.

Kao nepristrasna organizacija za zaštitu prava svojih kolega širom sveta, CPJ protestuje na nasilnicke akcije srpskih vojnika i specijalne policije protiv novinara na obavljanju svojih profesionalnih duznosti.

Infiltracija srpskih agenata, koji su se predstavljali kao novinari, u prvu medjunarodnu posmatracku misiju na Kosovu predstavlja teško kršenje bezbednosti i krši sve medjunarodne norme koje garantuju pravo novinara da se slobodno i bezbedno bave svojom profesijom. Pozivamo Vas da se setite svog obecanja Kati Marton iz CPJ-a, iz decembra 1996, da cete poštovati slobodu štampe i opšte priznata prava novinara. Sa ovim na umu, pozivamo Vas da ispitate ove incidente i preduzmete neophodne mere da sprecite ponavljanje takvih napada ubuduce.

Hvala Vam na paznji. Ocekujemo Vaše komentare.

S poštovanjem,

En K. Kuper, izvrsni sekretar Komiteta za zastitu novinara ucini sve kako bi se na Kosovu prekinuo rat i kriza resila mirnim putem".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /