sreda, 15. jul 1998.

SULEJMAN DEMIREK DOPUTOVAO U DVODNEVNU POSETU TIRANI

Kosovska kriza u sredistu razgovora

Tirana, FoNet. - Predsednik Turske Sulejman Demirel stigao je juce u dvodnevnu posetu Tirani gde ce sa rukovodstvom Albanije razgovarati o kosovskoj krizi. Kako javlja AFP, Demirela je na aerodromu Rinas docekao albanski predsednik Redzep Mejdani, sa kojim je imao razgovor u cetiri oka. Predvidjeno je da se turski predsednik sastane sa albanskim premijerom Fatosom Nanoom, a zatim i sa bivsim predsednikom Saljijem Berisom, da bi se danas obratio poslanicima parlamenta.

“Kosovska kriza, koja ozbiljno preti miru i stabilnosti u regionu, bice u sredistu nasih razgovora sa albanskim vlastima. Turska i Albanija se zalazu za mirno resenje tog sukoba", izjavio je Demirel pred odlazak iz Ankare.

PREMA PISANJU TURSKGO DNEVNIKA “HURIJET"

Rugova zatrazio da se sastane s Demirelom

Ankara, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova zatrazio je da se sastane sa turskim predsednikom Sulejmanom Demirelom tokom njegove posete Tirani u nastojanju da obezbedi aktivniju ulogu Ankare na Balkanu i podrsku Turske za intervenciju NATO na Kosovu. Kako pise turski dnevnik “Hurijet", Rugova ce, ako dodje do susreta sa Demirelom, insistirati i da Turska utice na uklanjanje birokratskih prepreka koje usporavaju dopremanje humanitarne pomoci. Demirel je trebalo da juce putuje u dvodnevnu posetu Albaniji.

“Hurijet" prenosi i izjavu zvanicnika turskog ministarstva inostranih poslova koji tvrdi da je ministar inostranih poslova Ismail Dzem pozvao Rugovu da poseti Ankaru. “Pozvali smo Rugovu da bude nas gost jer je Turska uvek bila zainteresovana za dogadjanja na Kosovu, a pre svega za zastitu legalnih prava manjina", rekao je taj zvanicnik.

Predsednik Drustva tursko-albanskog prijateljstva Kamil Bitis pozvao je Tursku da od Grcke preuzme vodecu ulogu u resavanju kosovske krize. “Ocekujemo da Turska podrzi intervenciju NATO na Kosovu i nezavisnost Kosova jer ce Republika Kosovo svakako ubrzo postati realnost", kazao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /