ponedeljak, 1. jun 1998.

ADVOKATSKA KOMORA VOJVODINE

Odbrana od loseg zakona

Novim zakonom ugrozena advokatura u celini, a Advokatska komora Vojvodine posebno, rekao njen novi predsednik Slobodan Beljanski

Novi Sad. - Predsednik Advokatske komore Srbije Milan Vujin izjavio je na godisnoj skupstini Advokatske komore Vojvodine u subotu u Novom Sadu da novi savezni Zakon o advokaturi “menja samo ono sto je moralo da se promeni u statusu pokrajinske komore". On je rekao da je u pitanju “logicno i neminovno uskladjivanje ingerencija" koje, po njegovom misljenju, nece ugroziti prava vojvodjanskih advokata.

Novoizabrani predsednik Upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine, ugledni novosadski advokat Slobodan Beljanski smatra, medjutim, da je novim zakonom “ugrozena advokatura u celini, a Advokatska komora Vojvodine posebno". On je rekao da ce prva briga novog rukovodstva ove komore biti da reaguje protiv pomenutog zakona.

Vojvodjanski advokati su odlucili da 27. juna odrze vanrednu skupstinu svoje organizacije. Na njoj ce voditi raspravu o novom saveznom Zakonu o advokaturi i doneti odluku sta da tim povodom preduzmu kako bi zastitili svoju profesiju i njenu organizaciju.

Sekretar Advokatske komore Vojvodine Svetozar Dobrosavljev ocenio je da se ova najstarija profesionalna organizacija advokata u zemlji nalazi, prakticno, u fazi neke vrste likvidacije. Vojvodjanska komora ima danas vise od 1300 clanova, a osnovana je 1921. godine, citavu deceniju pre Advokatske komore Srbije. Novi Zakon o advokaturi, koji stupa na snagu 14. jula, ukida sadasnji status i ovlascenja ove komore tako da se ona, tvrdi Dobrosavljev, stavlja u isti polozaj u kojem su komore u Nisu, Kragujevcu ili Zajecaru.

- Sudbina Advokatske komore Vojvodine je dovedena u pitanje jer se sada otvara prostor da Savezno ministarstvo pravosudja odobrava statute komora po svom nahodjenju, a osim toga Advokatskoj komori Srbije daje potpuna ovlascenja da utvrdjuje svoju unutrasnju organizaciju, sto ce reci da smo joj prepusteni na milost ili nemilost", objasnjava Dobrosavljev.

Novi savezni Zakon o advokaturi je, po njegovim recima, u suprotnosti sa postulatima Medjunarodne unije advokata. Kolizija se ogleda u tome sto Medjunarodna unija priznaje pravo svim komorama, pa cak i advokatima kao pojedincima da budu njeni clanovi, a po clanu 58. novog saveznog zakona pravo da predstavlja domacu advokaturu u inostranstvu ima samo Savez advokatskih komora Jugoslavije.

- To nasu zemlju ne vodi u ukljucivanje u medjunarodni javno-pravni poredak, tvrdi Dobrosavljev i podseca da je Advokatska komora Vojvodine clan Medjunarodne unije od septembra prosle godine.

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /