ponedeljak, 1. jun 1998.

SEDNICA KRIZNOG STABA GRADSKOG VECA SAMOSTALNOG SINDIKATA U KRAGUJEVCU

“Zastava" ce doci glave vlastima pre Kosova

Kragujevac. - Nedavno formirani Krizni stab Gradskog veca samostalnog sindikata u Kragujevcu uputice danas pismo Vladi Srbije u kojem ce zahtevati da nadlezni potpredsednici i ministri zaduzeni za privredu prisustvuju prvoj narednoj sednici tog staba koja ce najverovatnije biti odrzana za petnaestak dana, odnosno neposredno uoci podnosenja Predloga zakona o narodnoj dokapitalizaciji programa Grupe “Zastava", republickoj Skupstini na razmatranje, zakljuceno je na sednici ovog sindikalnog Kriznog staba.

Ovom skupu prisustvovali su i ovdasnji narodni poslanici SPO dr Zoran Simonovic i Milija Sekulic, kao i dvojica poslanika Nove demokratije - dr Milun Babic i Nebojsa Lekovic - koji pripremaju receni Predlog zakona o dokapitalizaciji “Zastave". Pozivu da prisustvuju sednici Kriznog staba gradskog sindikalnog veca u Kragujevcu nisu se odazvali narodni poslanici SPS, JUL i SRS.

Predsednik gradskog sindikalnog veca u Kragujevcu Dragan Alempijevic zatrazio je prekjuce od svih ovdasnjih narodnih poslanika da u republickoj Skupstini i kod Vlade Srbije iniciraju donosenje socijalnog programa, jer, samo u Kragujevcu je, prema njegovim recima, preko 25.000 radnika vec godinama na placenim odsustvima sa mesecnim zaradama od po 200 dinara u proseku. Alempijevic je tom prilikom ustvrdio da svim ovim radnicima placeno odsustvo nije regulisano kolektivnim ugovorom.

Poslanik SPO Milija Sekulic istakao je da ce odluke sindikalnog Kriznog staba imati podrsku SPO i u saveznom i u republickom parlamentu. Kragujevac je, tvrdi on “odavno socijalna bomba koja moze da eksplodira svakog trenutka".

Potpredsednik ND i republicki poslanik te stranke Nebojsa Lekovic upozorio je prekjuce da proizvodno- poslovna agonija kragujevacke “Zastave" i socijalna drama njenih radnika mogu doci glave vlastima pre nego Kosovo.

Zalozivsi se za dugorocno resavanje problema kragujevacke privrede, savezni poslanik SPO dr Zoran Simonovic istakao je da treba potraziti prave nacine izlaska iz dugogodisnje krize najvecih ovdasnjih preduzeca. “Resenje nije samo u obezbedjivanju para", smatra on.

Ucesnici prekjucerasnje sednice sindikalnog Kriznog staba u Kragujevcu dogovorili su se da se Predlog zakona o narodnoj dokapitalizaciji programa Grupe “Zastava" pre podnosenja Skupstini Srbije, dostavi svim parlamentarnim strankama u gradu koje ce, ukoliko prihvate ovu inicijativu poslanika ND, potpisati predlog. Istovremeno, zatrazen je i zajednicki sastanak celnika Samostalnog i Nezavisnog sindikata koji deluju u Grupi “Zastava" u Kragujevcu kako bi se napravila zajednicka platforma borbe za ostvarenje radnickih prava i interesa.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /