ponedeljak, 1. jun 1998.

NEIZVESNO ZASEDANJE NASTAVNO NAUCNOG VECA UNIVERZITETA U BEOGRADU

Dekani najavljuju ostavke

Studenti od danas proteste pocinju u 14 casova i 30 minuta

Ocekuju rec profesora:
Studenti na Platou
Filozofskog fakulteta

Beograd. - Mada su studenti koji protestuju jer se ne slazu sa osnovnim postavkama Zakona o univerzitetu za danas najavili sednicu Nastavno naucnog veca Univerziteta u Beogradu, dekani fakulteta i direktori instituta nemaju informaciju da ce se ovaj skup sigurno odrzati u vreme koje su akademci naznacili. Naime, zvanicno obavestenje iz Rektorata o zakazanoj sednici jos nije stiglo na fakultettske i adrese instituta i ako tog skupa uopste i bude, kazu profesori, poziv za vece moze da stigne tek u prepodnevnim casovima.

Po informacijama do kojih je “Nasa Borba" dosla, pojedini dekani su, u znak protesta zbog nacina na koji je donet Zakon i njegovog sadrzaja vec napisali svoje ostavke. Neki su i najavili odlazak pre isteka roka koji je propisan zakonom “kao moralni cin neslaganja sa jednim dokumentom kojim je ozvaniceno raspustanje univerziteta, kao sto je to pre 30 godina uradjeno sa partijskim organizacijama". Takav zakljucak se, po misljenju ogorcenih profesora, izvlaci iz clana koji nije postojao u vladinom predlogu zakona, a koji je nasao svoje mesto u usvojenom dokumentu. Naime, po 165. clanu, svim zaposlenima, pa i redovnim profesorima univerziteta, nalaze se da u roku od 60 dana (od trenutka kad Zakon stupi na snagu) moraju da potpisu ugovor o radu. “Takva formulacija daje pravni osnov za buduce cistke na univerzitetima, jer ce vlast da sklapa ugovor samo sa podobnima i onima koji njima odgovaraju", ocenjuje se na Beogradskom univerzitetu.

Na ovaj nacin bez posla mogu da ostanu i redovni profesori, mada ostaje na snazi resenje po kojem niko ne moze da im oduzme titulu, odnosno status redovnog profesora. Pojedini kolektivi vec sada razmisljaju da, u znak protesta, ne potpisu ove ugovore, pa se moze dogoditi da se ugase neke katedre ili cak i citavi fakulteti. Univerzitetski profesori su, medjutim, svesni da takav gest nece mnogo potresti rezim, koji je vec smislio odstupnicu, kada je predvidjao labavije kriterijume u izbor za visa zvanja.

Po nekim misljenjima, osnovno pravilo za napredovanje ce ubuduce biti “nerad", jer redovni profesor, po usvojenim resenjima, moze postati, svako ko je objavio monografiju u odredjenoj oblasti, imao rezultata u nastavi, bio mentor kandidatima koji brane magistarsku i doktorsku disertaciju.

Dodatno ogorcenje kod univerzitetskih profesora koji se protive novousvojenim zakonskim resenjima izazvala je i brzina kojom je predsednik Milan Milutinovic potpisao zakon, odnosno hitrina sa kojom je ovaj dokument objavljen u Sluzbenom glasniku. Sve je uradjeno istog dana, dokument je i parafiran i objavljen istog dana - 28.maja.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /