ponedeljak, 1. jun 1998.

PRIPREME KONFERENCIJE MINISTARA BALKANSKIH ZEMALJA U ISTANBULU

Prilika za nove projekte

Turska i Jugoslavija imaju posebne mogucnosti za saradnju, izjavio za “Nasu Borbu" sef turske diplomatije Ismail Dzem

Dragan Bisenic
specijalni izvestac “Nase Borbe" iz Ankare

Turska kao domacin i predsedavajuci naredne Konferencije ministara spoljnih poslova balkanskih zemalja nastojace da se ostvare novi koraci u institucionalizaciji saradnje ovih zemalja. Najavljujuci sadrzaj naredne konferencije koja ce se odrzati od 7. do 9. juna u Istanbulu, ministar spoljnih poslova Turske Ismail Dzem u razgovoru za “Nasu Borbu" rekao je, izmedju ostalog, da ovaj samit predstavlja novu priliku za nastavak saradnje i pocetak novih projekata. U tom kontekstu ministar Dzem je naglasio da Jugoslavija i Turska imaju poseban okvir mogucnosti za medjusobnu saradnju.

Po recima direktora balkanskog odeljenja turskog ministarstva spoljnih poslova Unala Cevikoza, poziv Jugoslavije za institucionalizaciju balkanske saradnje naisao je na pozitivan prijem kod drugih zemalja. Nastojace se da budu formirana razlicita tela koja bi imala stalne konsultacije. Pre dve nedelje sreli su se u Atini parlamentarni strucnjaci koji su razmatrali jugoslovenski predlog da se formira konsultativna skupstina. O toj temi bice reci na ministarskoj konferenciji. Ova ministarska konferencija bice priprema samita sefova drzava koji ce se odrzati u oktobru u turskom gradu Antaliji. Sve to bi trebalo da doprinese postepenoj integraciji celog regiona u Evropu, kaze Cevikoz nasem listu.

Konferencija u Istanbulu imace dve sednice. Na plenarnoj ce, osim zemalja regiona, ucestvovati Bosna i Hercegovina i Hrvatska u statusu posmatraca. Nemacka, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD, kao i druge zainteresovane zemlje, bice na ovom delu na kojem ce ministri spoljnih poslova izneti svoja vidjenja situacije na Balkanu.

Na drugoj sednici ucestvovace samo ministri balkanskih zemalja a njihov cilj bi trebalo da bude utvrdjivanje ciljeva zemalja jugoistocne Evrope za sledeci milenijum. Turska ce izaci sa svojim projektom “imidz drugog" i on se odnosi na medije, kaze Cevikoz.

Pitanje Kosova ce sigurno biti jedna od tema koja ce zaokupiti paznju ucesnika konferencije. Predsednik komiteta za spoljne poslove Turskog parlamenta i nekadasnji ministar spoljnih poslova Murat Karajalcin za nas list kaze da je veoma ohrabren tokom pregovora srpske i albanske strane, ali da je to pitanje vazno i zbog turske manjine na Kosovu. Jugoslavija i Turska, kaze on, imaju mnogo prostora za saradnju koja sada nije na zadovoljavajucem nivou.

Istovremeno s konferencijom ministara spoljnih poslova odrzace se i sastanak balkanskog poslovnog foruma. Kako je najavio nasem listu predsedavajuci tursko-balkanskog saveta Celik Kurdoglu, na sastanku ce se razmatrati projekti od regionalnog znacaja koji se odnose na pitanja energije, nafte, gasovoda i transporta, dok ce zemlje ucesnice takodje predstaviti vlastite projekte od regionalnog znacaja.

Turska nece u sukob na Kosovu

Kosovo je posebno tesko pitanje za tursku diplomatiju. Ali, Turska se nece mesati u slucaju sireg konflikta, kaze za nas list profesorka medjunarodne politike Sule Kut. Iako se razvijaju takvi scenariji, nemoguce je zamisliti da ce se Turska, ili Turska i Grcka, boriti oko bilo koje teritorije. Turska eventualno zeli da ucestvuje u multinacionalnim snagama.

Turska politika o Kosovu bila je veoma oprezna. Turska je izjavila da treba stititi teritorijalni integritet Srbije, a tek nakon mnogo unutrasnjih napada to je preformulisala u integritet Jugoslavije. Mnogi ljudi u Ankari pitanje Kosova povezuju s pitanjem Kurda koje je, na slican nacin, veoma osetljivo za Tursku. U slucaju podrske nezavisnosti Kosova, ili separatistickim aspiracijama, to bi impliciralo i drugacije stavove prema separatistickim zahtevima Kurda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /