ponedeljak, 1. jun 1998.

IZJAVA DRAGANA TOMICA, PREDSEDNIKA SKUPSTINE SRBIJE

Grupa profesora uzurpirala Univerzitet

Beograd, Beta. - Predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic izjavio je u subotu da je situacija na univerzitetima bila do sada posebno teska, jer su “na konceptu ranijeg saoupravljanja klanovi preuzeli svu vlast i, prakticno, vladali Univerzitetom".

U izjavi Radio Beogradu, Tomic je, kao primer, naveo da su “na nekim fakultetima" profesori primoravali studente da koriste isljucivo knjige ciji su oni autori i to s njihovim potpisom. “To pokazuje jednu totalnu grupaciju i jedan apsolutni pritisak, monopol na stvari u kojima ti profesori mozda i nisu bili najbolji tvorci knjige", rekao je Tomic.

Demonstracije pred Skupstinom, ocenio je Tomic, bile su organizovane kao “svojevrstan pritisak na parlament da postupi prema interesima jedne grupe na Univerzitetu". “Ne bih tome ni pridavao veliki znacaj, ali neki poslanici nekih politickih stranaka zele to da iskoriste za politicke potrebe. To je bio po meni pokusaj da se skrene rasprava sa onog sto je najvaznije - sa Zakona na sporedne stvari", dodao je Tomic.

On je ocenio da je veliki broj profesora na Univerzitetu castan, ali da postoji “jedna mala grupa profesora koji su uzurpirali Univerzitet i koja smatra da ce ovim Zakonom biti pogodjen njihov interes". “Postoji vrlo jaka tendencija jedne grupe profesora da prizivaju inostranstvo. Na jednom skupu je jedan profesor rekao - ovde dok ne bude mrtvih nece inostranstvo biti zainteresovano. To zvuci morbidno, ali pokazuje dokle im je ugrozen interes da prizivaju i neku nesrecu da se dogodi ovde na Univerzitetu u Beogradu da bi ostvarili svoje ciljeve", kazao je predsednik Skupstine Srbije. Tomic je to ocenio kao “strasno" i dodao da je Skupstina s “pravom merom odgovorila takvima donosenjem Zakona".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /