ponedeljak, 1. jun 1998.

JUCE U CRNOJ GORI ODRZANI PREVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI

Broje se “preoteti" glasovi

Na izborima ucestvovalo 15 politickih stranaka i koalicija koje su se borile za 78 poslanickih mandata

Podgorica. - Mada je bila najavila da ce prve nezvanicne rezultate prijevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora imati do 23 sata, Republicka konferencija do tog termina nije drzala konferenciju za novinare.

U Izbornim stabovima glavnih favorita za mandate u Skupstini Crne Gore nije se moglo dobiti nista konkretno o ishodu glasanja. Nakon uvida u zapisnike sa pojedinih birackih mjesta u Izbornom stabu koalicije “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic" konstatovali su da su dijelom u Budvi, Baru, Ulcinju, Niksicu i drugim mjestima uspjeli da preokrenu rezultat u svoju korist u odnosu na predsjednicke izbore iz oktobra prosle godine, ali da to nije dovoljno za bilo kakvo zakljucivanje o konacnom rezultati izbora.

Prijevremeni izbori za crnogorski parlament i lokalne skupstine, koji su poceli juce u sedam sati, do pisanja ovog izvjestaja proticali su bez znacajnijih problema. Izborni stabovi glavnih takmaca na ovim izborima imaju odredjenih primjedbi na tok glasanja, ali ce cjelina tih primjedbi biti poznata tek nakon zatvaranja birackih mjesta i prikupljanja svih informacija sa terena.

Na prvoj konferenciji za novinare u Republickoj izbornoj komisiji, juce u 12 sati, njen portparol Branko Vuckovic saopstio je da je svih 1.087 birackih mjesta u Crnoj Gori otvoreno na vrijeme. Navodeci podatke o procentima izaslih biraca do 12 sati, on je kazao da je najveci odziv zabiljezen u Mojkovcu (40 odsto), Bijelom Polju (35 odsto), Tivtu (33 odsto), Danilovgradu (32 odsto) Niksicu (30 odsto), Podgorici (25 odsto) i Kotoru (20 odsto), dok za ostale opstine nije imao podataka. Vuckovic je kazao i da do 12 sati nije bilo zvanicnih prigovora RIK.

Prema informacijama koje je juce u 15 casova objavio nezavisni podgoricki radio “Antena M", u nekim opstinama nijesu na vrijeme otvorena sva biracka mjesta. U opstini Niksic kasnilo se sa otvaranjem dva, a u opstini Bar sa otvaranjem pet birackih mjesta. U slucaju Niksica, iskrsao je problem sa nepotpunim birackim spiskovima, dok je u Baru kasnjenje prouzrokovano neblagovremenim pojavljivanjem clanova birackih odbora.

Danas preliminirani izvestaj OEBS

Podgorica, Beta. - Posmatracka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopstice preliminarni izvestaj o nedeljnim izborima u Crnoj Gori danas u 15 sati. Misija OEBS-a je saopstila da ce se tom prilikom novinarima obratiti njeni visoki predstavnici, Kare Volan i Havijer Ruperez. Parlamentarne izbore u Crnoj Gori pratilo je oko 150 stranih posmatraca, predstavnika OEBS-a, drugih medjunarodnoh organizacija, parlamenata i ambasada.

Kako smo saznali od Ranka Djonovica, predsednika Liberalnog saveza CG, prije zavrsetka glasanja zatvoreno je biracko mjesto u Sutorini (Herceg Novi), zbog toga sto su se tamo, navodno, pojavili glasacki listici bez pecata Republicke izborne komisije.

Problem na koji su juce svi ukazivali je to sto veliki broj gradjana nije mogao da glasa zbog nedostatka neophodnih podataka (maticni i broj licne karte) u izvodu birackog spiska. Prema preporuci Republicke izborne komisije, biracki odbori nijesu imali pravo da dozvole glasanje licima koja su upisana u izvod iz birackog spiska, a koja nemaju podatak ni o maticnom broju niti o broju licne karte. Takvih biraca u Crnoj Gori, prema zvanicnim podacima, ima 33.796.

Prema informaciji koju smo dobili u Izbornom stabu koalicije “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic", u opstinama gdje lokalnu vlast drzi Bulatoviceva Socijalisticka narodna partija pojavljuje se znacajan broj gresaka u podacima (imenu i maticnom ili broju licne karte) kod simpatizera izbornog saveza “Da zivimo bolje". Radi se, kako nam je precizirano, o greskama u jednom slovu imena ili prezimena, odnosno u jednoj cifri maticnog broja, sto se koristi kao dovoljan razlog za onemogucavanje glasanja.

Radio “Antena M" je citirala dr Miodraga Radunovic, predsjednika DPS-a u Beranama, koji je saopstio da se neposredno ili telefonom ovoj partiji obratilo oko 60 gradjana, koji su navodno brisani sa birackih spiskova. Istovremeno je “Anteni M" Zvonko Vukovic, predsjednik DPS-a u Andrijevici, izjavio da je u selu Gracanica, na zgradi u kojoj je biracko mjesto, vidno istaknut poster sa likom Momira Bulatovica, a da je u Andrijevici, na birackom mjestu br. 1, na vratima vidnim slovima ispisano ime “Momo".

U Izbornom stabu izbornog saveza “Da zivimo bolje" saopstili su “Nasoj Borbi" i to da aktivisti SNP CG vrse pritisak na ljude i prijete gradjanima koji su pripadnici manjinskih naroda.

U Izbornom stabu Socijalisticke narodne partije koja, prema nezavnicnim podacima, ima brojne primjedbe na tok glasanja, receno nam je da se obratimo tek poslije 18 sati. Prema onome sto je javio radio “Antena M", u beranskom odboru ove partije rekli su im da su aktivisti DPS-a, uz pomoc policije, juce prije podne rasturali u Beranama letak, u kome se opsirno objasnjava zbog cega ne treba glasati za Momira Bulatovica i njegovu partiju.

Ranko Djonovic, predsjednik LS CG, sa kojim smo kontaktirali prije slanja ovog izvjestaja, kazao nam je da ima informacija o tome da su na nekim birackim mjestima u opstini Pljevlja primijeceni policajci. Iako ce, vjerovatno, vec danas izborni stabovi ucesnika na izborima raspolagati manje ili vise preciznim podacima o ishodu izbora, prve zvanicne rezultate Republicka izborna komisija saopstice tek danas u osam casova. To je, inace, zakonska obaveza RIK.

Izbore u Crnoj Gori prati 227 posmatraca, od kojih su 172 clanovi inostranih organizacija i institucija. OEBS-ov posmatracki tim broji 134 clana.

Interesovanje za crnogorske vanredne izbore pokazali su i Britanski helsinski komitet za ljudska prava, Medjunarodna fondacija za izborne sisteme iz Vasingtona i zvanicni predstavnici ambasade SAD u Beogradu.

Od domacih organizacija tu su Centar za demokratiju i ljudska prava iz Podgorice, Crnogorski helsinski komitet i Centar za slobodne izbore i demokratiju iz Beograda.

D. Vukovic
B. I. Milicic

Bulatovic “napao" obezbedjenje svoje zgrade

Kako je juce u 15 casova javio podgoricki nezavisni radio “Antena M", savezni premijer i predsjednik SNP CG Momir Bulatovic bio je akter incidenta sa policijom ispred zgrade u kojoj stanuje.

Prema navodima ovog radija, Bulatovic je oko 10 casova, dakle nakon sto je glasao, izasao iz stana, prisao pripadnicima MUP CG koji su se nalazili ispred zgrade na sluzbenoj duznosti i, na “krajnje grub i drzak nacin", jednom od njih trazio sluzbenu legitimaciju. Kako navodi “Antena M", Bulatovic je legitimaciju pokusao da policajcu istrgne iz ruke, govoreci: “Ko vas je poslao?" i “Sto prijetite meni i mojoj porodici?" Ova pitanja propratio je prijetnjom da ce pucati ukoliko se policajci ne izgube u roku od pola sata, a potom usao u sluzbenu prijavnicu policije i pocupao kablove telefona i sredstava veze. “Nasoj Borbi" je tacnost informacije koju je objavila “Antena M" potvrdjena u Izbornom stabu koalicije “Da zivimo bolje".

U izbornom stabu SNP CG, nepoznati sagovornik je izvjestacu “Nase Borbe" kazao da “nista nije tacno" u informaciji koju je objavila “Antena M", a koju smo mu u telefonskom razgovoru predocili.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /