utorak, 2. jun 1998.

REPUBLICKA IZBORNA KOMISIJA OBJAVILA PRELIMINARNE REZULTATE IZBORA U CRNOJ GORI

Ubedljiva pobeda Djukanovicevog saveza

Od obradjenih 99,7 odsto birackog tela, koaliciji “Da zivimo bolje" pripalo 49,5 odsto, socijalistima 36,1 odsto, liberalistima 6,3 odsto. Koliko poslanickih mesta ce dobiti tri “prvoplasirana" znace se nakon ponavljanje izbora na dva biracka mesta (u Herceg Novom i Zabljaku, a jos se ne zna da li su dve albanske partije usle u parlament)

"Da zivimo bolje": Milo Djukanovic,
Svetozar Marovic i Milica Pejanovic-
Djurisic slave pobedu FOTO: FoNet

Podgorica. - Nakon obrade 99,7 odsto birackog tijela, Republicka izborna komisija je sinoc, na konferenciji za stampu, saopstila da je zajednicka izborna lista “Da zivimo bolje - Milo Djukanovic" osvojila 169.674 glasova (49,5 odsto), a Socijalisticka narodna partija 46.122 glasa manje, sto znaci 123.552 glasova ili 36,1 odsto od broja izaslih biraca.

Liberalni savez CG se plasirao nas trece mjesto, osvojivsi 21.605 glasova (6,3 odsto), a po broju osvojenih glasova najbliza liberalima je Srpska narodna stranka - 6.589 ili 1,9 odsto.

SRS “DR Vojislav Seselj" osvojila je 4.057, koalicija “Za Srpstvo" 1.296, Srpska narodna radikalna stranka CG - Milika Ceko-Dacevic 759, Stranka prirodnog zakona CG 609, Stranka zastite stednih uloga i socijalne sigurnosti gradjana CG 198, SKJ - komunisti CG - 1.883, Stranka deviznih stedista - 371, SDA CG 1.995, a Stranka ljudskog puta svega 195 glasova.

Od dvije albanske partije, uspjesniji je bio Demokratski savez u CG, koji je osvojio 5.423. Demokratska unija Albanaca osvojila je 3.528 glasova.

OEBS: Visoka ocena za izbore

Podgorica. - "Dajemo visoku ocjenu prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori" - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare Kore Volan, sef Posmatracke misije OEBS-a. Prema njegovom misljenju, izbori u Crnoj Gori "dobro sprovedeni i predstavljaju znacajan napredak u odnosu na prethodne izbore odrzano u ovoj Republici".

Havijer Ruperez, predsjedavajuci parlamentarne Skupstine OEBS-a ocijenio je da je "izbornu kampanju karakterisala ostra konkurencija i visok stepen nepovjerenja medju glavnim partijama koje su ucestvovale u izbornoj trci". "Drazvni mediji iz Srbije su davali jaku podrsku opozicionim partijama i nepostujuci crnogorske propise za pracenje kampanje bili su naklonjeni Socijalistickoj narodnoj partiji", konstatovala je Posmatracka misija OEBS.

Biraci su se opredjeljivali i za dvije izborne liste koje nijesu blagovremeno povucene. Rijec je o “Listi udruzenih Bosnjaka-muslimana", za koju je glasalo 419 biraca, i JUL u CG, kome je glasove dalo 345 biraca.

Predsjednik RIK Stevan Damjanovic nije mogao da saopsti koliko je koja od partija (koalicija), koje su nesumnjivo usle u parlament, osvojila mandata, niti to da li su dvije albanske partije usle u parlament. Raspodjela mandata slijedi poslije ponavljanja (u srijedu 3. juna) izbora na dva biracka mjesta (Zabljak i Herceg Novi), na kojima je upisano 1.262 biraca.

SNP priznaje rezutate izbora

Podgorica, Beta. - Socijalisticka narodna partija (SNP) Crne Gore saopstila je juce da ce postovati izbornu volju gradjana Crne Gore "iako izbori nisu bili odrzani u slobodnim i demokratskim uslovima". "Izbori nisu bili odrzani u slobodnim i demokratskim uslovima zbog pritisaka tajne policije i medijske torture protiv SNP", navodi se u saopstenju te partije, koje je prenela crnogorska televizija. SNP je ocenila da su glasacki listici posteno prebrojani "i u vezi sa tim postovace izbornu volju gradjana Crne Gore". U saopstenju se dodaje da je za cetvrtak, 4. jun, zakazana sednica Glavnog odbora SNP, na kojoj ce biti analizirani izborni rezultati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /