utorak, 2. jun 1998.

GRCKI MEDIJI POSLE IZBORA U CRNOJ GORI

Pobeda Djukanovica ugrozava Milosevica

“Makar indirektno, glasaci su se izjasnili protiv politike Slobodana Milosevica", pise Ta Nea

Slobodan Markovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Atine

Slabljenje polozaja saveznog predsednika Slobodana Milosevica je - prema prvim grckim analizama - prva posledica izborne pobede - koju sa izvesnoscu ocekuju - “Koalicije za bolji zivot" crnogorskog predsednika Mila Djukanovica.

Izbori su bili “kljucni" ocenila je u ponedeljak grcka drzavna TV-stanica NET i konstatovala da prema jos nepotpunim rezultatima “stranka prozapadnog reformistickog predsednika" Djukanovica “prednjaci ispred Narodne socijalisticke partije premijera Momira Bulatovica koga podrzava Slobodan Milosevic". Uz snimak nocnog slavlja u Podgorici, NET je predvidela i da ce “izborni rezultat direktno uticati na politicka zbivanja kako u Crnoj Gori, tako i na saveznom nivou" jer se “pobedom Djukanovica, Milosevicevog rivala, menja odnos snaga u Skupstini, jaca tendencija za nezavisnoscu (Crne Gore) i inteziviraju razgovori o buducnosti (njenih) odnosa sa Srbijom" u okviru SRJ.

“Poraz stranke Bulatovica smatra se udarcem za jugoslovenskog predsednika Milosevica koji je vec dugo u otvorenom sukobu sa takozvanim reformistickim krilom 36-godisnjeg Djukanovica", prenela je NET. Zato “politicki posmatraci predvidjaju nastavljanje politicke krize koja ce mozda dobiti nepredvidive razmere u slucaju da jugoslovensko rukovodstvo dekretom stavi Crnu Goru pod kontrolu federacije", izvestila je grcka drzavna TV-stanica.

Najcitaniji grcki dnevni list, Ta Nea, je na osnovu nepotpunih, jutarnjih rezultata prebrojavanja glasova, ocenio da je “prozapadni politicar" Djukanovic “veliki pobednik poslanickih izbora". “Izbori se potvrdjuju kao kljucni za buducnost predsednika Jugoslavije", pise Ta Nea, jer je Djukanovic “u polozaju da promeni odnos snaga u Gornjem domu (Vecu republika Skupstine) Jugoslavije sto omogucava Djukanovicu da dovede u pitanje polozaj" Milosevica. “Makar indirektno, glasaci su se izjasnili protiv politike Slobodana Milosevica", pise Ta Nea.

U opreznije srocenom izvestaju lista Eksusija stoji da ce “pobeda Mila Djukanovica nad 'izabranikom' Slobodana Milosevica znaciti slabljenje jugoslovenskog lidera" i da ce rezultat izbora “u velikoj meri odrediti zbivanja na nivou jugoslovenske federacije od cije stabilnosti i odrzivosti ce zavisiti bar dve stvari": resavanje problema Kosova i “dinamika izlaza Savezne Republike Jugoslavije iz medjunarodne izolacije".

“Posto je Momir Bulatovic svega nekoliko dana pre izbora u Crnoj Gori izabran za premijera Jugoslavije po licnom izboru jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, zakljucak s ovih izbora je da bi pobeda Djukanoviceve koalicije znacila slabljenje Slobodana Milosevica", pise Eksusija. List medjutim ukazuje da to sto su “i Bulatovic i Djukanovic unapred izjavili da nece priznati svoj poraz, potvrdjuje procene politicara da sa sigurnoscu treba ocekivati samo nastavak sukoba".

U kratkom izvestaju o crnogorskim izborima nezavisni grcki dnevnik Elefterotipija pise da je “covek koji predstavlja najozbiljniji izazov tokom 11 godina vlasti predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica izjavio da ce - ako njegova koalicija pobedi na izborima - pokusati da ospori Milosevicevu politiku i da ga otera" s vlasti.

Tako su crnogorski “izbori prvi ozbiljan izazov prozapadnih reformista za konzervativce bliske Milosevicu", zakljucila je Elefterotipija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /