utorak, 2. jun 1998.

DRAMATICNO STANJE U POJEDINIM MESTIMA KOSOVA

Decani vise ne postoje

U prethodna dva dana srpska policija najtezim artiljerijskim orudjem granatirala ovaj grad i nekoliko obliznjih sela. U selu Poklek, opstina Glogovac nadjena tela sest masakriranih Albanaca

Pristina. - Jucerasnji dan na Kosovu bio je jos tragicniji. Stanje u mestima zahvacenim ratom je sve teze. Prema tvrdnjama dopisnika “Bujkua" iz Decana ovaj gradic doziveo je ono najstrasnije, kao nekada Vukovar. Decane je od preksinoc granatirala srpska vojska i policija sa svim mogucim teskim orudjima. Sa svih strana vide se paljevine, dim i kuce koje gore, a vatra je primecena i u fabrikama. Kako tvrdi jedan ocevidac istu sudbinu su dozivela i neka obliznja sela kao sto su Istinic, Ljumbrd, Donja Luka, Streoci, Beleg, Vranoc, Donji Crnobreg. Kako se navodi, u samim Decanima primeceni su jezivi prizori. Vide se tela masakriranih i ubijenih neduznih Albanaca civila. Do sada su identifikovana tela 16 ubijenih Albanaca, a medju njima i jednog deteta od 12 godina, starca od 80 godina, kao i tela tri zene. Strahuje se da je broj poginulih veci, a pominje se brojka od oko 30.

Navodi se da su lesevi ostavljani da po vise dana stoje po njivama u decanskoj opstini. Iz ovog grada upucen je apel medjunarodnoj zajednici da sto hitnije spreci dalji pokolj neduznih ljudi. U ovim mestima, koja se vec vise od dve nedelje nalaze u potpunoj blokadi, nedostaju hrana i lekovi, a u Decane nije mogla da prodre nijedna medjunarodna humanitarna pomoc iz Pristine.

Juce je jedna delegacija albanskih intelektualaca rodom iz Decana posetila americki Informativni centar u Pristini i sluzbenicima iznela tesko stanje u ovom kosovskom kraju.

Policija streljala sest Albanaca

Pristina, FoNet. - Demokratski savez Kosova optuzio je juce policiju da je u selu Poklek, proteklog vikenda, streljala sest Albanaca, javlja AFP.

U saopstenju DSK tvrdi se da je policija u nedelju isterala sest Albanaca iz njihovih kuca i potom ih "postrojila i streljala". Prema saopstenju DSK, ubijeni su Adrijan Deliju, Ahmet Berisa, braca Hajriz i Ahmed Hajdini i Sahit i Sefer Cori. DSK tvrdi da je policija zapalila oko 20 kuca u Pokleku, zbog cega su mestani bili primorani da pobegnu iz sela.

Zestoke borbe se vode u vise mesta Kosova, narocito u drenickom kraju. Kako se saznaje iz albanskih izvora u selu Poklek juce su nadjena tela sest masakriranih Albanaca. Ove podatke su izneli u Odboru za ljudska prava u Pristini. Jedan ocevidac, kako se kaze, video je kako su policajci prvo prosuli benzin u vise kuca pa ih zapalili. U kuci Ahmeta Berise policajci su opljackali vise od 50 hiljada maraka, automobile “golf" i “opel kadet", a odneli su cak i vise satelitskih antena kao i risiver. Ovoj policijskoj akciji u Pokleku prethodio je jedan banalan saobracajni udes. Naime, kako se navodi u ovom odboru, zamenik komandira policije Glogovca, prekjuce je sa svojim kolegom imao saobracajni udes, a zatim je slucaj pripisao napadu naoruzanih Albanaca.

Borbe su se, kao i prethodnih dana, i juce vodile u selima djakovicke opstine narocito u selima nadomak granice sa Albanijom, gde se stanje opisuje kao alarmantno. Vec pet dana Pec, Djakovica, Decani i Klina su prakticno odseceni od sveta, posto su telefonske linije u prekidu, pa cak su i mobilni telefoni iskljuceni.

E. Dujaka

U Albaniji oko 1.000 izbeglica sa Kosova

Tirana, FoNet. - Albansko ministarstvo unutrasnjih poslova saopstilo je juce da je za protekla 24 casa oko 1.000 Albanaca sa Kosova izbeglo u Albaniju, zbog eskalacije sukoba u srpskoj pokrajini.

Kako javlja Rojters, u saopstenju ministarstva se navodi da je od izbijanja sukoba na Kosovu, februara ove godine, to najveci izbeglicki talas. Izbeglice sa Kosova, mahom stari, zene i deca, su iz kosovskih sela Ponosevac i Junik, kao i iz Decana i Djakovice, gde je tokom proteklog vikenda doslo do eskalacije sukoba izmedju naoruzanih Albanaca i srpskih snaga bezbednosti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /