utorak, 2. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU POSMATRACKE MISIJE OEBS-a U PODGORICI

Visoka ocjena za parlamentarne izbore

Podgorica. - “Dajemo visoku ocjenu prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori", rekao je na jucerasnjoj konferenciji zan ovinare Kore Volan, sef Posmatracke misije OEBS-a. On je naglasio da su prekjucerasnji izbori u Crnoj gori “gledajuci uopsteno, dobro sprovedeni i da prestavljaju znacajan napredak u odnosu naprethodne odrzane u ovoj Republici.

Predsjedavajuci parlamentarne Skupstine OEBS-a Havijer Ruperez konstatovao je da je izbornu kampanju karakterisalca “ostra konkurencija i visok stepen nepovjerenja medju glavnim partijama koje su ucestvovale u izbornoj trci". To je za posljedicu imalo negativnu kampanju i napetu atmosferu", naglasio je gospodin Ruperez, dodajuci da je sada najvaznije da sve partije rade “na uspostavljaju klime dijaloga i povjerenja u Crnoj Gori".

Posmatracka misija OEBS-a pratila je proces izbornih radnji u duzem periodu i konstatovala da su drzavni mediji uglavnom postovali zakonske odredbe za pracenje izbora. Medjutim, prema ocjeni njenih eksperata, “drzavni mediji" iz Srbije su davali jaku podrsku opozicionim partijama i nepostujuci crnogorske propise za pracenje kampanje bili su naklonjeni Socijalistickoj naordnoj partiji.

Angazovano 166 posmatraca

Izvjestaj OEBS-a zasniva se na izvjestajima 21 stalnog posmatraca OEBS-ovog Biroa za demokratske institucije i ljudska prava i 117 kratkorocnih posmatraca, ukljucujuci i 28 iz parlamentarne Skupstine OEBS-a. Na dan izbora oni su posjetili blizu 700 birackih mjesta.

Biro za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a ostace u Crnoj Gori sve to konstituisanja nove Republicke skupstine.

“Dan izbora karakterisao je visok odziv, kao i ispravna primjena procedure glasanja i prebrojavanja glasackih listica, zato sluzbenike zaduzene za izbore treba pohvaliti za sprovodjenje ovog kompleksnog procesa", predlozio je gospodin Ruperez.

Sef posmatracke misije OEBS-a Koze Volan u Podgorici smatra da postojece rjesenje u Zakonu o izboru poslanika i odbornika za pripadnike albanske nacionalne manjine nije dobro i da valja traziti bolje rjesenje. Novinari su pitali presdtavnike OEBS-a da li ce protiv drzavnih medija, koje kontrolise Slobodan Milosevic, zbog krsenja izborne sutnje preduzeti odredjene kaznene mjere. Gospodin Volan je odgovorio da posmatracka misija “nije u situaciji da kaznjava bilo koga" i preporucio republickim vlastiima da pred izbore postuju izborne zakone druge republike.

Kad je rijec o samom danu izbora, eksperti OEBS-a naglasavaju da je glasanje proteklo “mirno i na korektan nacin", te da su gradjani pokazali zelju da masovnim izlaskom na biralista “preuzmu na sebe odgovornost za svoju buducnost".

B. I. Milicic

Suzavac i policija narusili kampanju

Posmatracka misija OEBS-a je u svom preliminarnom izvestaju konstatovala da je u toku predizborne kampanje odrzano vise od 600 zvanicnih promotivnih skupova “s kojih je javljen manji broj incidenata, kao sto upotreba suzavca na dva skupa u Niksicu".

“U poslednje dvije nedjelje primijeceno je povecano prisustvo i aktivnost policije u citavoj Republici. Bilo je prigovora na navodne nezakonite aktivnosti od strane drzavnih organa (kucni pretresi i sl.) - stoji u izvestaju, inalaze se drzavnim organima da to ispitaju i “ukoliko je potrebno preduzmu korektivne mjere".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /