utorak, 2. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Zaraza optimizma

Pise: Stojan Cerovic

Uuu, pa ovo je ispalo ozbiljno. Ovoliku pobedu umeju da opevaju samo najodusevljeniji sportski komentatori. S apsolutnom vecinom Djukanovic moze da radi sta god hoce, a prica o vanrednom stanju i gradjanskom ratu u Crnoj Gori konacno i nepovratno pada u vodu. Sudbinsko pitanje sad vise ne glasi: da li ce Milosevic srusiti Djukanovica ili ce se Jugoslavija raspasti. Sudbina je od juce uzela malo bolji smer, pa je pitanje da li ce se rezim u Beogradu promeniti ili ce Jugoslavija morati da se raspadne.

Milosevic vise ne moze da s Djukanovicem razgovara s pozicije snage i velicine. Nece se vise Podgorica braniti od pritiska iz Beograda, nego obrnuto. Milosevic sad ima dobro da zapne da odrzi svoj autoritet, koji i onako ne pociva vise ni na cemu. Morace da objasnjava svojim ljudima da je on jos uvek glavni iako ga svet prezire, iako gubi Kosovo, iako se odrzava uz pomoc Seselja...

Djukanovicev trijumf je toliki da sad padaju u vodu sve kombinacije s Momirom Bulatovicem, pretnje Savezne vlade, ideje o ustavnim promenama, objedinjavanju policije i ekspanziji julske televizije. Crnoj Gori se vise ne moze pretiti, moze se jedino pregovarati i to ce Milosevic, po svoj prilici, uskoro i pozeleti. On se za to vec priprema, sto se vidi po tome da Bulatovic i njegovi priznaju poraz i nemaju primedbi na regularnost.

Dakle, politika pretnji i uvreda se napusta, posto je dala totalno negativan rezultat, a bice zrtvovani mnogi od onih koji su se u tome najvise isticali i zaletali. Verujem da ce se Milosevic i Djukanovic uskoro sresti, ali ne verujem ni u kakav stabilniji sporazum medju njima. Osim sto je neverovatno darovit politicar, Djukanovic je, naime, normalan covek, sto znaci da nije u stanju da, poput srbijanskih opozicionih lidera, mirno zaboravi sve sto mu je Milosevic radio zarad politickog sporazuma. Kojeg, uostalom, s Milosevicem ne moze ni biti.

Sad, dakle, ima da se vidi kakvu ce novu pakost da smisli rezim u Beogradu, da bi Srbiju sprecio da se opet necemu ponada i da bi zaustavio zarazu optimizma koja dolazi iz Crne Gore. Milosevic bi dobro uradio ako bi proverio ko je sve od njegovih ljudi u noci izmedju nedelje i ponedeljka bio dobro raspolozen i tajno nazdravljao Djukanovicevoj pobedi. Mada se samo Djindjic javno kandiduje za Djukanovicevog poverenika za Srbiju, ko zna ko bi se sve rado ukrcao u taj novi camac koji deluje stabilnije od starog broda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /