utorak, 2. jun 1998.

SLAVIJA BANKA NA NOVOM POCETKU

Grci i Kanadjani ravnopravni pregovaraci

Pregovaraci iz Kanade dolaze na pregovore 8. juna. Generalni direktor Slavija banke Milomir Spasic ne zeli da komentarise da li je grcka ili kanadska ponuda bolja, a sindikat optuzuje Borku Vucic

U Slavija banku konacno je u petak stigla zvanicna odluka NBJ o vracanju dozvole za rad, ali se ocekuje da ce za nekoliko dana ova banka, posle godinu i po dana pauze, ponovo otvoriti vrata svojim klijentima i gradjanima. Uporedo sa pripremama za novi pocetak rukovodstvo Slavija banke vodi pregovore o dokapitalizaciji sa dva ozbiljna kupca iz inostranstva. Mada su se u poslednje vreme pojavljivale informacije da je kanadska korporacija Rand Edgar Kapital jedini pregovarac Milomir Spasic, generalni direktor Slavija banke, je u razgovoru za nas list potvrdio da pregovori sa Grckom nacionalnom bankom i Mitilineosom nikad nisu ni obustavljeni.

Odluka o vracanju dozvole za rada Slavija banci usledila je nakon potpisivanja ugovora sa NBJ o prebijanju medjusobnih potrazivanja. Racunica je pokazala da NBJ duguje banci 101,2 miliona dinara, a ugovorom je precizirano da se 50 miliona iskoristi za kompenzaciju dugova. Od preostalog dela 23,9 miliona NBJ treba ovih dana da uplati na racun banke, dok ce ostatak biti isplacen u hratijama od vrednosti kojima bi se trgovalo na sekundarnom trzistu.

“Cim stigne uplata NBJ pocinjemo da radimo sa tekucim i ziro racunima kao i da izmirujemo obaveze prema gradjanima i privrednim organizacijama. Ocekujemo da cemo povratiti sve klijente, ali i pridobiti nove", kaze Spasic, ali dodaje da stara stednja ostaje kamen oko vrata.

Otislo 200 ljudi

Za vreme jednoipogodisnje pauze od oduzimanja do vracanja dozvole Slavija banku je napustilo 200 zaposlenih tako da sada ova banka ima oko 900 radnika. Infrastruktura nije raspodavana, mada su neke poslovne prostorije date u zakup. Planovi rukovodstva Slavija banke su da se u naredne godinu do dve ne zaposljavaju novi radnici, a ukoliko se poslovi budu sirili otkazivace se zakup i povecavati broj zaposlenih.

Taj teret ometa i pregovore o dokapitalizaciji banke i sve dok NBJ i Savezna vlada ne pocnu da izmiruju ovu obavezu u sladu sa zakonskim resenjima koja cekaju na usvajanje kupci iz inostranstva nece staviti svoj potpis na ugovor, uveren je Spasic. Izvesno je da pregovaraci iz Kanade dolaze na razgovore u Beograd 8. juna, mada su male sanse da se do tada zna nesto vise o sudbini stare stednje. Slavija banka je prosledila NBJ i Saveznoj vladi zahtev da se ovaj problem sto hitnije resava i ocekuje se odgovor.

Generalni direktor Slavija banke u ovoj fazi pregovora ne zeli da procenjuje da li je za banku povoljnija ponuda kupaca iz Kanade ili Grcke, iako ne skriva da ni jedna nije za odbacivanje. Za sada se zna da je RECC uputio ponudu da u dokapitalizaciju banke u prvoj fazi ulozi sest miliona dolara, dok se se o ponudi iz Grcke skoro nista ne zna jer je za ove pregovore zaduzena Beogradska banka cije rukovodstvo ne zeli da komentarise zahteve zainteresovanog kupca. Jos su sveze izjave Borke Vucic, generalnog direktora Beogradske banke, koja je, ocigledno tvrdeci pazar, naglasavala da Grci nisu jedini moguci kupci. Prosle godine su vodjeni pregovori i o pripajanju Slavija banke Beogradskoj banci, ali su oni prema recima Spasica, takodje zapeli zbog obaveza ove banke prema deviznim stedisama i nepristajanja NBJ da to resi na nacin koji ce zadovoljiti Beogradsku banku. Nije nemoguce da se ovi pregovori nastave ukoliko se ne obezbedi dokapitalizacija inostranim kapitalom.

“U vreme dok banka nije radila mi smo trazili kupca ne samo u inostranstvu nego i u nasoj zemlji. Taj posao cemo nastaviti ako se dogodi da zbog neispunjavanja uslova odustanu sadasnji pregovaraci. Pored toga predstoji sanacija bankarskog sistema u Jugoslaviji prema konceptu koji dobije prolaznu ocenu i moguce je da ce uslediti ukrupnjavanje banaka i Slavija banka bi i u tom premestaju trazila svoje mesto", istice Spasic. Bez obzira kako se okoncali pregovori o ulaganju stranog kapitala Slavija banka ima mogucnost da bude dobar finansijski servis, kaze na kraju Milomir Spasic, upucujuci molbu gradjanima i privrednicima da imaju jos malo strpljenja dok se salteri ove banke ne otvore.

M. Vukovic

Sindikat opravdano nezadovoljan

Nedavno su celni ljudi sindikata Slavija banke optuzili NBJ da namerno koci nastavak poslovanja njihove banke, kao i Beogradsku banku na celu sa Borkom Vucic da ometa pregovore sa zainteresovanim kupcem iz Kanade kako bi se sklopio ugovor s Grcima. Te optuzbe Milomir Spasic tumaci opravdanim nezadovoljstvom sindikalaca jer su bili bez posla i primanja, mada porice njihovu tacnost.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /