utorak, 2. jun 1998.

LONDONSKI “TAJMS" O SITUACIJI NA KOSOVU

Samo diplomatija ne moze da utice na Milosevica

Beograd, Beta. - Londonski “Tajms" ocenjuje juce da nijedna od opcija za Kosovo koje su razmotrene na proslonedeljnom ministarskom sastanku NATO ne moze sama po sebi da “spreci dalje krvoprolice na Kosovu i svaka od njih ima znacajne nedostatke". List navodi da je NATO razmotrio povecanje diplomatskog pritiska na Beograd, odrzavanje velikih vojnih vezbi na granicama Kosova i razmestanje velikih snaga na albanskom delu granice, prenosi Radio Bi-Bi-Si (BBC) u emisiji na srpskom jeziku.

“Tajms" smatra da bi bolja strategija bila da se predvidjeni jesenji manevri u Makedoniji iskoriste za upoznavanje terena i pripremanje baza u toj zemlji i Albaniji za potrebe eventualnih snaga za brzo reagovanje.

“Ukoliko u svojoj nacionalistickoj paranoji srpske trupe pocnu sa masakrom kosovskih Albanaca ili pokusaju etnicko ciscenje skoro dva miliona ljudi, onda bi na to mozda i bilo potrebno odgovoriti oruzjem", pise dnevnik. List ocenjuje da bi drzanjem 20.000 vojnika u albanskim planinama “tako nesto bilo skoro nemoguce i zato bi NATO morao da se pazljivije pozabavi logistikom".

Malo je verovatno da diplomatija sama moze da utice na predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica, jer je on vec odbacio eventualno spoljno posredovanje, smatra “Tajms".

Kosmopolitski koreni OVK

"Tajms" opsirno juce pise o organizovanju i delovanju ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova u predelima oko magistralnog puta Pristina-Pec. Izvestac lista pise da "sto je OVK vise angazovana u sukobima, to se u sve vecoj meri otkrivaju njeni kosmopolitski koreni".

Reporter navodi da je "sreo nekoliko Slovenaca i Hrvata" i napominje kako Srbi vec dugo tvrde da ima i bosanskih boraca koji su ojacali redove OVK. List pise da su na putu, zaklonjeni od srpskih pogleda, Albanci postavili barikadu od plugova iza koje "ubrzano nastavljaju pripreme za rat". Njima sve vreme prolaze konvoji kamiona sa zemljom i kamenjem za nasipanje sporednih puteva, "koje gerilci groznicavo grade, kako bi sarolikom voznom parku svojih komandanata obezbedili drumsku vezu izmedju centralne drenicke oblasti i zapadnog dela decanskog kraja", dodaje reporter londonskog dnevnika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /