utorak, 2. jun 1998.

OD JUCE SE PRIMENJUJE ODLUKA O POVECANJU PARTICIPACIJE U ZDRAVSTVU

Ulog za “besplatno" lecenje

Od juce je stupila na snagu odluka Ministarstva zdravlja po kojoj sve ono sto smo, iduci kod svog lekara, placali jedan dinar - sada placamo devet.

Sta ova odluka, prakticno, znaci? Svaki pregled lekara, svako pakovanje leka i laboratorijski nalaz, sve ono sto su u drzavnim zdravstvenim ustanovama naplacivali jedan dinar, od juce naplacuju devet puta vise. Prema ovoj odluci, “lek propisan na nalog za injekciju, placa se odvojeno". To, u stvari znaci, da ako pacijent treba da primi injekciju koja sadrzi vise razlicitih lekova, on placa svaki lek posebno. Dakle, ako neko prima “koktel" od, recimo, tri leka, iznos koji treba da plati je 27 dinara. Isto je i sa ostalim lekovima koji se uzimaju na recept: oni se placaju po pakovanju, bez obzira na to koliko recepata je pacijent dobio. Ako lekar proceni da je za saniranje neke bolesti potrebno dva ili vise pakovanja istog leka, pacijent placa svaku kutiju po devet dinara.

Prema ovoj odluci, devet dinara se placa stomatoloski pregled kao i pregled komisije za odredjivanje bolovanja.

Prema tumacenju ove odluke koju su krajem prosle nedelje dobili direktori i nacelnici u zdravstvenim ustanovama, rendgen snimak se, takodje, naplacuje devet dinara. U ovom uputstvu, medjutim, ne pise da ce pacijent, kada dobije uput za snimanje na rendgen aparatu, zasigurno moci da obavi ovaj pregled. Jer, da je devet dinara dovoljna garancija da ce svi koji treba da dobiju nalaz rendgenologa, taj papir i zaista dobiti, tesko da bi se neko protiv ove odluke pobunio. Odavno se vec zna da je red za snimanje na rendgenu podugacak u svakoj zdravstvenoj kuci i da se zakazuje danima, pa i mesecima unapred. Zbog toga mnogi pacijenti, cija bolest ne trpi administrativno cekanje, odlucuju da ovakve preglede obave kod privatnih lekara. U mnogim drzavnim bolnicama rendgen aparati su odavno prestali da rade, jer nema novca za popravku ili kupovinu novih, a nije mali broj ni onih ustanova koje pacijente salju u neke druge kuce, tvrdeci da njihovi aparati ne rade. Zapravo, rade, ali samo za probrane pacijente.

Devetostruko poskupljenje od juce vazi i za dobijanje laboratorijskih nalaza. Svaki nalaz se posebno placa: krv i urin po devet dinara. Ova suma se daje i za biohemijske nalaze, ali samo ako oni ne prelaze pet analiza. U suprotnom, ako je potrebno uraditi vise od pet analiza, povecava se i iznos koji treba ostaviti u drzavnoj zdravstvenoj ustanovi (u kojoj nam je zagarantovano besplatno lecenje).

Pregled ultrazvukom, koji je pored rendgena, valjda najtrazeniji aparat, nije detaljno regulisan ovom odlukom, tako da lekari juce nisu znali koju cenu da primene. Poznato je da se cena ovog pregleda razlikuje od ustanove do ustanove. U novobeogradskom domu zdravlja je ultrazvucni pregled naplacivan uglavnom 50 dinara. Snimak srca, karlice i urinarnog trakta je bio 60. U Institutu za majku i dete je, recimo, ultrazvik karlice, do sada naplacivan 100 dinara.

Devet dinara koje od juce treba izdvojiti i za najobicniju posetu lekaru nije suma od koje nam se vrti u glavi, s obzirom na to kolike su cene ostalih roba i usluga koje smo primorani da placamo. U glavi nam se vrti zbog toga sto tim parama ne mozemo da udjemo u trag, jer ne znamo da li zavrsavaju u osiromaseloj zdravstvenoj kasi ili negde drugde. U glavi nam se vrti i zbog toga sto se pare koje se na jedvite jade skupe u tu kasu, neravnomerno i nepravedno dele, pa tako cesto nema novca za najosnovnije zdravstvene usluge.

U glavi nam se vrti i zbog toga sto nas cesto podsecaju da smo jedna od retkih zemalja u svetu koja ima besplatno zdravstvo. Ako je devet dinara ulog za nasu zdravstvenu zastitu, za to da cemo, ako zavrsimo u bolnici, tamo imati cistu postelju i normalnu hranu, onda je to beznacajno mala suma za tako veliku stvar. Ovako....

S. Milicic

Sansa za privatnike

U Beogradu ima privatnih laboratorija cije su cene vrlo pristupacne, tako da se vecini gradjana, nakon ove odluke, mnogo vise isplati da potrebne analize obave kod privatnika, umesto u drzavnoj bolnici. Intervencija ce biti obavljena brzo, a analize ce dobiti na kucnu adresu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /