utorak, 2. jun 1998.

HRONIKA 43. STERIJINOG POZORJA

Nova citanja i nova pisanja

Razgovori o predstavama “Kamen za pod glavu", “Hasanaginica", “Govorna mana" i “Virus", kikindskog, krasevackog, beogradskog i niskog Narodnog pozorista

Za Okruglim stolom kritike je pojava “novih citanja" tekstova koji su vec nagradjeni Sterijinom nagradom, kao “Kamen za pod glavu" Milice Novkovic 1978. i “Hasanaginica" Ljubomira Simovica 1975. godine nazvana pobedom duha Pozorja i renesansom drame (Milisav Mirkovic). I za “Kamen za pod glavu" (Dimitrije Djurkovic) i za “Hasanaginicu" (LJiljana Pesikan LJustanovic) se govorilo kao o nasim najboljim posleratnim dramama i u obe predstave je hvaljena rediteljska cistota stila Miroslava Benke i Ljuboslava Majere. Sa puno inspirativnih reci govorilo se o ulogama Novaka Bilbije, Mirjane Gardinovacki, Sonje Damjanovic, Ksenije Jovanovic, (koja je istu ulogu, majku Pintorovica igrala i u prvoj, Oreskovicevoj verziji ovog lika sa, po sopstvenom priznanju manje saznanja o njoj), Miodraga Krivokapica i postavilo pitanje lika bega Pintorovica u ulozi Sase Petronijevica. Dejan Pencic Poljanski je zamerio sto je lik “sveden na funkciju", a reditelj Majera odgovorio o namernom izboru mladog glumca, nekog ko je bez iskustva u svetu manipulacije. Boro Draskovic je istinu i lepotu inscenacije Simovicevog teksta potrazio u stavljanju u prvi plan gubitnicke sudbine Hasanaginice kao zene, majke i pre svega, sestre.

Tema prve savremene domace drame u repertoaru Pozorja, “Govorna mana" Gorana Markovica u reziji Milana Karadzica nazvana je, posle proslogodisnje “Turneje" nagradjene Sterijinom nagradom za savremeni tekst, jos jednom “penetracijom sveta umetnosti u svet stvarnosti" (Ivan Medenica) istog pisca. Pozitivne kritike dobilo je svo troje glumaca, Predrag Ejdus, Isidora Minic i Nebojsa Dugalic, koji je po Zeljku Hubacu najveca vrednost predstave. Tekst Sinise Kovacevica “Virus" je po misljenju Aleksandra Milosaveljevica verzija savremene tragedije po antickom modelu koji je u predstavi niskog pozorista i reziji Milosa Jagodica znalacki strihovan i preimenovan u zanr melodrame. Dejan Pencic Poljanski smatra da je intervencijama na tekstu ukinuta motivacija likovima u drami, a Miki Radonjic da je to najslabija predstava ovogodisnjeg Pozorja. Dragoljub Markovic, glumac iz “Virusa" je uputio ostre zamerke organizatorima Pozorja sto nepodesna scena SNP-a nije ozvucena mikrofonima, a Vlada Matic, glumac SNP-a u penziji da je problem niske predstave ne u tome sto se nije cula vec sto nije prebacila rampu. Na primedbe o krizi identiteta i potrebe redefinisanja festivala odgovoreno je da je takva tema pre tri godine vec bila na dnevnom redu i da je Sterijino pozorje, uvek i sada, onakvo kakvo je pozoriste.

Na kraju razgovora na Okruglom stolu kritike Stevan Divjakovic i Branislav Micunovic, upravnici Srpskog narodnog i Crnogorskog narodnog pozorista, potpisali su protokol o saradnji.

Z. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /