utorak, 2. jun 1998.

KARLOS VESTENDORP O KOSOVU

Da Milosevic prihvati medjunarodno posredovanje

Salamanka, FoNet. - Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu Karlos Vestendorp izjavio je juce, u intervjuu Rojtersu, da Kosovo predstavlja “bure baruta" i izrazio zabrinutost da bi se tamosnji sukobi mogli prosiriti na susedne zemlje. “Na Kosovu je potencijalno eksplozivna situacija", rekao je Vestendorp u spanskom gradu Salamanki i istakao: “Kosovo je postalo bure baruta na Balkanu". On je ocenio da “snazna represija" vojske i policije pogorsava stanje na Kosovu.

Vestendorp je pozdravio odluku sefova diplomatija zemalja NATO-a da izvedu vojne vezbe u Albaniji i Makedoniji. On je rekao da bi hiljade vojnika koji ce ucestvovati u tim manevrima mogli spreciti da se kosovska kriza prenese na susede. “U Albaniji i Makedoniji mogli bi se pojaviti ozbiljni problemi", rekao je Vestendorp, imajuci na umu mogucnost lancane reakcije koja bi, kako strahuju politicki analiticari, mogla da pokrene novi balkanski rat.

Prema njegovim recima, same trupe nece resiti probleme na Balkanu i zato je on zatrazio da jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic prihvati medjunarodno posredovanje u kosovskoj krizi. “Jedino resenje je dijalog i medjunarodno posredovanje bi moglo da deluje u Milosevicevu korist", dodao je Vestendorp. “Milosevic ima ozbiljnih privrednih problema, medjunarodna zajednica ga je izolovala, pa ce, pre ili kasnije, narod na izborima traziti ono sto im nije pruzio", kaze Vestendorp.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /