utorak, 2. jun 1998.

IBRAHIM RUGOVA KOD KOFI ANANA

“Protektorat" - kao prelazno resenje

Ujedinjene nacije, Beta-AFP/AP. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova zatrazio je juce u Njujorku “konkretno" medjunarodno prisustvo na Kosovu kako bi se okoncao sukob sa Beogradom. “Pozivam medjunarodnu zajednicu da ucini vise kako bi se okoncali masakri", rekao je Rugova na konferenciji za novinare u sedistu UN.

Lider kosovskih Albanaca je to izjavio posle susreta sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom, do koga je doslo, kako je saopsteno iz UN, na Rugovin zahtev. “Nezavisnost Kosova je najbolje resenje", rekao je Rugova. Lider kosovskih Albanaca je ocenio da bi nezavisnost Kosova mogla da pomogne u stabilizaciji Balkana, pa “cak i Srbije", iako u ovom trenutku oni (ljudi u Srbiji) misle drugacije. Rugova je predlozio “neku vrstu medjunarodne civilne uprave, ili protektorata, kao prelaznu meru" ka punoj nezavisnosti.

“Kako bi pregovori bili uspesni, kljucno je da prestanu policijske i vojne operacije. Akcije srpske policije i vojske se nastavljaju, a njihov rezultat je mnogo ubijenih ljudi", rekao je Rugova. Rugova je kazao da je od Anana trazio “vise podrske za Kosovo" i “preventivne mere" da se spreci dalje pogorsanje situacije i “masakri i masovno etnicko ciscenje".

Portparol UN Fred Ekard je izjavio da je uloga UN humanitarna, iskljucujuci posredno svaku drugu intervenciju kao sto je rasporedjivanje mirovnih snaga na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /