utorak, 2. jun 1998.

SUTRA SE U BIJELOM POLJU NASTAVLJA SUDJENJE NEBOJSI RANISAVLJEVICU OPTUZENOM ZA OTMICU U STRPCIMA

Nova strategija advokata ostecenih

Beogradski Fond za humanitarno pravo, ciji advokati zastupaju porodice otetih u Strpcima, zahtevace prosirenje istrage na jos 12 lica i izvodjenje novih dokaza

U Bijelom Polju sutra se nastavlja sudjenje za otmicu putnika na stanici Strpci, pocinjenu 27. februara 1993. Glavni pretres je poceo 4. maja (sudjenje je prekinuto 7. maja) ove godine, kada je Nebojsa Ranisavljevic, iz Despotovca, optuzen za ucestvovanje u otmici i ubistvu 19 putnika voza Beograd-Bar na stanici u Strpcima, porekao izjavu datu pred istraznim sudijom da je u tome ucestvovao.

“Ranisavljevic je tvrdio da je mucen u policiji i da je bio primoran da prizna krivicu. Svedok Dusan Petrovic je teretio Ranisavljevica kao ucesnika otmice, otkrivajuci da je organizator bio Milan Lukic iz Visegrada, a da je otmicu narucio predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj", podseca Fonda za humanitrano pravo (FHP).

Prema saopstenju te organizacije, advokati Fonda ce zahtevati prosirenje istrage na jos 12 lica i izvodjenje novih dokaza kako bi se otmica u Srpcima razjasnila, a organizatori i ucesnici otmice bili izvedeni pred sud i kaznjeni.

Sudu u Bijelom Polju bice predlozeno izvodjenje sledecih dokaza: Uvid u dokumentaciju Parlamentarne komisije Skupstine Republike Crne Gore za prikupljanje informacija o otmici u Strpcima, zatim rekonstrukciju dogadjaja na podrucju Strbaca i Visegrada u BH, i saslusanje svedoka: Dragise Burzana, predsednika Parlamentarne komisije Crne Gore, Momira Bulatovica, u vreme otmice predsednika Republike Crne Gore, koji je neposredno nakon otmice javno izjavio da su pripadnici MUP Crne Gore bili u direktnom kontaktu sa otmicarima i da su jedva izvukli zivu glavu, Zorana Lilica, bivseg predsednika SR Jugoslavije, koji je javno izajvio da su glavni planeri otmice na Palama i Nikole Pejakovica, bivseg ministra policije Republike Crne Gore, saopstio je FHP.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /